29 februari 2008

Gahrton kommer ut

En av Miljöpartiet de Grönas grundare, Per Gahrton, sållar sig till den grupp miljöpartister som tar ställning mot partiet utträdeskrav. Jag följer nyfiket både den mediala och interna debatten och tycker att det faktiskt är ganska högt i tak i sakfrågan. Vissa debattörer ser de nya utspelen som att de står rakt emot vår ideologi och själ - medan andra har hållit medlemsomröstningar i sin lokalavdelning och funnit att en stor majoritet av avdelningens medlemmar håller med: EU-kritik ja, EU-utträde nej.

Det jag tycker är tråkigt i den mediala debatten är det som Per är inne på: det är olyckligt att det här uppfattas som en "sosseanpassning". Jag vet få frågor som spelar så liten roll i en eventuell regeringskoalition som huruvida vi på sikt vill att Sverige ska vara med i EU eller inte.

Min egen åsikt har tvärtom bara med ideologi och i viss mån realism att göra. Jag köper inte argumenten om att utveckla ett "alternativt EU" - för vilka andra länder skulle vilja gå med där?

3 kommentarer:

 1. Wow, det hade jag faktiskt inte väntat mig. Även om Schlaug antydde det. Kan nog få en positiv inverkan på debatten i partiet när Gahrton av alla människor säger det här.

  Och i sak håller jag som vanligt helt och hållet med dig.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar en sak bara, är Marias utspel ett krav om utträde eller är det bara en ventilation från hennes sida?

  Jag har försökt tyda henne i all möjlig media men jag vet inte hur det ligger till, tänkte du som jobbar tätt med henne kanske vet?

  Bra blogg

  SvaraRadera
 3. Det är förstås kongressen som bestämmer om partiet ska byta politik eller inte i frågan. Det Maria har gjort är att berätta att hon personligen inte tycker som partilinjen längre.

  SvaraRadera