29 februari 2008

Malmö i mitt hjärta

Med blandade känslor packar jag flyttkartonger inför helgens lass som tar mig och alla mina prylar från Amiralsgatans finaste lya till ett tillfälligt andrahandskontrakt på Karlaplan (av alla ställen). Jag ser förstås otroligt mycket fram emot mitt nya jobb och att återförenas med de mina i Stockholm, men jag kommer att sakna människorna här nere och inte minst Malmö som stad otroligt mycket. Jag har ju bott i Stockholm tidigare, utan att någonsin riktigt trivas. Men bara efter några månader i Malmö blev jag förälskad.

Bara en sån sak som att gå från en rödgrönt styrd stad till en gråblå. I Malmö finns stadsdelar där drygt 25 procent röstar grönt och De Gröna i Malmö växer för var opinionsmätning som publiceras. Staden får priser för sitt engagemang i hållbar utveckling och är den Fair Trade City som satsar mest.

Inflyttningen från Sverige och resten av världen är stark och olikheter blandas upp med varandra. Nya identiteter skapas. Hela världens nationaliteter tillsammans. Det finns inga förorter. Oavsett vilket land som vinner fotbolls-EM eller Eurovision så är det fest.

Storleken på staden är perfekt. Litet nog för att du ska kunna nå ut med budskap och cykla var du vill. Stor nog för att du hela tiden ska träffa nya människor och subkulturer ska uppstå. En halvtimme från både den skånska slätten och Köpenhamns storstadsliv.

Vi bygger sjukt stora hus, arenor och tunnlar när vi vet att vi egentligen borde bygga hyresrätter för pengarna. Men vi vill banne mej mäta oss med andra europeiska städer och visa att vi också kan. Vi säger att saker hände i "fjor" och att det är "kärt" och så heter det bara.

Du kan ta tre öl utan att spendera en hundralapp. Och på väg hem kostar falafeln 15 kronor. Om du lämnar in din cykel hos kvartersfixaren så får du tillbaka den på en timme. Om du inte har pengar på cafét så kan du betala nästa gång.

Aktivister arrangerar demonstrationer, debatter, aktioner - och spontankulturen frodas med flash mobs, kuddkrig på stan och pyntade gatstenar. Vi har Sveriges längsta HBT-festival. Alla älskar fotboll (men få spelar det). Vi är tredje rikets största stad.

På somrarna njuter vi av skattefinansierad storbilds-TV-fotboll i Folkets park eller musik och kultur på Möllevångs- och Malmöfestivalen eller Scensommar. Stora artister kommer hit, men vi älskar våra egna stoltheter (som Advance Patrol, Helena Josefsson och Emil Jensen) allra mest.

För har du bott i Malmö har du bott i världen.

17 kommentarer:

 1. Leverar en passning: http://baksteg.blogspot.com/2008/02/stockholm-i-mitt-hjrta.html

  ;)

  SvaraRadera
 2. Anonym17:37

  Malmö verkar väldigt lockande! (Nu har jag visserligen varit där en del, och delar intrycket, men har aldrig bott i stan.)

  SvaraRadera
 3. det var det vackraste jag läst i hela mitt liv. jag ska aldrig flytta till stockholm! ALDRIG! Inte de närmsta åren i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Anonym19:42

  Det är alltid trist att flytta men hoppas att du kommer trivas någorlunda iaf. Det gör ju att man beundrar ditt engagemang ännu mer...

  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Rickard20:16

  åååååååååååååh vilka vackra ord - faen va jag längtar hem nu. Hem till malmö.

  Är trött på gamla bajsprettostockholmsankdammen, och om två dar får jag åter komma hem till haerliga Mialmoöu...

  SvaraRadera
 6. du far gora stockholm battre vannen. lycka till pa flytten och allting, hoppas det gar smidigt.

  stora soliga kramar fran barcelona!

  SvaraRadera
 7. johdan21:51

  Varför visade sig inte Malmö från den sidan senast jag var där?

  SvaraRadera
 8. Precis sådär är det. Att bo i Malmö i denna tid känns som att få vara med om något stort.

  SvaraRadera
 9. Fint skrivet om Malmö och så sant dessutom. Malmö kommer sakna dig också Anders.

  SvaraRadera
 10. jag saknar dig redan

  SvaraRadera
 11. Christian, jag är ledsen, men det där svamleriet om att Stockholm skulle ha någon slags egen identitet får du utveckla om jag ska köpa det ;)

  Idag lyssnar jag på AP och Helena Josefsson för att separationen ska gå bättre. :)

  SvaraRadera
 12. Poetiskt. Vackert. Rätt.
  Men givetvis krävs både hyresrätter, tunnlar och Arenor. Och några skyskrapor =)

  SvaraRadera
 13. Malmö och jag saknar dig!

  SvaraRadera
 14. Och jag som ska flytta till Uppsala!

  Nu blev jag deppig.

  ;-)

  SvaraRadera
 15. "jag ska aldrig flytta till stockholm! ALDRIG! Inte de närmsta åren i alla fall." - Maria Ferm

  Så mycket är en politikers ord värt... :P

  SvaraRadera
 16. Så att man längtar hem.

  SvaraRadera