30 januari 2008

det nya piratpartiet

Carl Schlyter skriver fenomenalt på Aftonbladet Debatt: "Det är enormt viktigt att kulturskapare ska kunna försörja sig på sitt arbete och dagens kulturkonsumenter är villiga att betala. Vad de inte är intresserade av är att gå tillbaka till livet som passiva kulturkonsumenter, slangmatade av medieindustrin. Istället för att se möjligheten med en kulturell dialog mellan kulturnjutare och artist, kriminaliseras i praktiken teknisk utveckling."

Grönt är det nya pirat.

6 kommentarer:

 1. Anonym10:50

  varför ska vi alltid använda oss av andra partier för att försöka tydliggöra vad vi står för? Vi är inte det nya piratpartiet, vi drev väl för f*n frågan innan de bildades?

  Kan vi inte kalla grön ideologi för en vänster-liberal-pirat ideologi istället? Folk förstår ju ändå inte vad grön ideologi är om vi själva inte förklarar det i t ex sådana här inlägg.

  TA MP Hässleholm

  SvaraRadera
 2. Nipe11:00

  Det är rätt Anders. Kopiera mera :D

  SvaraRadera
 3. Att påstå att de gröna var så jätteduktiga på att berätta om vår syn på fildelning innan Piratpartiet bildades är väl kanske att ta i, Hässleholm? Däremot var vi väl systerpartier i synen på t ex vissa delar av patenträtten och integritetsfrågor.

  Jag tycker att det är en viktig poäng att ge partier och organisationer som vi delar åsikter med cred för att de lyckas lyfta gröna frågor som vi inte själva nått ut med.

  SvaraRadera
 4. TA MP Hässleholm:

  Nej, om man nu ska vara riktigt noggrann så drev inte mp fildelningsfrågan innan pp bildades. Den togs först upp som en valfråga den 28 maj 2006 på mp:s kongress efter ett initiativ av Grön Ungdom, alltså nästan fem månader efter piratpartiets bildande, och då bara som nedladdning. Rapporten "släpp filerna fria", som var den egentligt första ställningstagandet för fildelning, släpptes den 13 september 2006 - alltså bara fyra dagar före valet.

  Fast det är egentligen inte så relevant. De som slåss på samma barrikad har inte så stor nytta av att diskutera simsemellan exakt när man klev upp på barrikaden ifråga.

  Idag har vi (mp och pp) väldigt goda kontakter och ett fruktfullt åsikts- och argumentutbyte. Det tycker jag absolut vi ska fortsätta med.

  Rick (pp)

  SvaraRadera
 5. Andreas Adersjö16:48

  Falkvinge:

  Vi drev inte frågan på samma sätt som vi gör nu, men vi la åtminstone en motion i riksdagen, 4 oktober 2005 "Kulturens kraft och motkraft".

  Så visst diskuterade och drev vi frågan innan PP bildades, särskilt internt. Minns själv att jag inte ville att PP skulle bildas eftersom det skulle sno röster från oss eftersom vi var relativt ensamma om att "driva" frågan. Samtidigt som jag tyckte det var bra att PP bildades så att frågan kom upp i media med mera. Fast nu blev det ju bara skit utav det. "Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration" som Reinfelt sa eller något. Fast nu har ju t o m C tagit upp högafflarna så det var ju bara snack...  Sen är jag lite ringrostig, hur är det vi i MP vill ha det nu. Olagligt att ladda upp eller lagligt?

  SvaraRadera
 6. Andreas:

  Ah, intressant, men lades den motionen verkligen som parti? Ska kolla upp den för att ha historiken klar.

  Partilinjen för mp kommer såvitt jag vet från "släpp filerna fria" och är att det ska vara olagligt att ladda upp, men att det ska vara ett bötesbrott så länge inga penningtransaktioner är inblandade. I teorin skulle detta säkra fildelare från åklagarväsendets husrannsakningar och i praktiken avkriminalisera, men tanken tillintetgörs helt av Justitiedepartementets fulimplementation av IPRED1 där monopolisterna själva får polisbefogenheter och kan driva civilmål (med föregående utpressningsprocedur, känd från länder där sådant är tillåtet).

  Det var en pragmatisk linje när den kom som inte ställde till med för mycket oreda, och är fortfarande utan konkurrens den mest framsynta partilinjen bland riksdagspartierna, men har redan visat sig obsolet med de lagförslag som ligger.

  Enda sättet att sätta ner foten nu är att begränsa upphovsrättsmonopolet till att enbart gälla kommersiell verksamhet (så som näringsverksamhet definieras i lagen i övrigt).

  SvaraRadera