30 november 2007

påverkan av samarbetet

Det blev ingen diskussion i kommunfullmäktige om huruvida De Grönas kritik av S och M:s asylpolitik påverkar majoritetssamarbetet i Malmö Stad. Anja Sonesson (m) blev så sur när Ilmar skickade fram integrationspolitiskt ansvarige Kenth Andersson istället att hon drog tillbaka sin fråga.

Nåväl, då kan jag svara Anja istället: Ja.

Att De Gröna och De Sossiga har så vitt skilda åsikter i asylfrågan påverkar definitivt majoritetssamarbetet i Malmö Stad. Både direkt och indirekt. Direkt handlar det om att De Gröna har möjligheter att förändra majoritetspolitiken så att den blir lite mindre stigmatiserande av flyktingar, lite mindre kränkande av asylsökande människors rättigheter - lite mindre dålig helt enkelt.

Indirekt påverkas det av att Ilmar Reepalu verkar vara så kissnödig i den här frågan att gång på gång läcker ur sig direkt invandringskritiska uttalanden vid sidan av samarbetet. Det påverkar, i alla fall för mig, förtroendet för honom som politiker över huvud taget.

Å andra sidan slänger sig Moderaternas och Folkpartiets talespersoner minst lika grova uttalanden - och ni föreslår till och med era flyktingstopp, kränkningar av barn och andra stolligheter som praktiskt politik. Ni skulle behöva ett grönt parti som kunde stoppa er när ni går över gränsen.

Andra bloggar om asyl, Malmö.

3 kommentarer:

 1. bästa formuleringarna jag sett på länge!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Sossiga = mossiga?
  Inte särskilt grön mossiga i alla fall.

  Fniss

  SvaraRadera