29 maj 2007

vad har Björklund gjort för gott, LUF?

Liberala ungdomsförbundet nominerar Major Björklund till ny partiledare för Folkpartiet Kravställarna, trots att de tidigare kritiserat honom hårt. I Expressen känner förklarar ordförande Frida Johansson Metso ett behov av att förklara sig.

Jag har länge trott att LUF skulle bli det första politiska ungdomsförbund som bryter med sitt moderparti och bli en fristående liberal ungdomsorganisation. Det har varit för mycket anti-liberal fp-politik som buggning, språktester, SÄPO i skolan, obligatoriska gynundersökningar, övergångsregler och stöd till lagstiftningen om automatiska utvisningar och andra "galna testballonger". Inför valrörelsen fick LUF kämpa för att Folkpartiet skulle ha något annat än bara krav-politik på dagordningen.

Men nu går ungdomförbundet alltså åt andra hållet och nominerar en av nyckelpersonerna bakom den hårda ytan (som "inte vågat satsa på partiets faktiska politik") till ny partiledare med motiveringen "han är handlingskraftig" och en "trovärdig folkpartipolitiker". Jag antar att Philip blev nedröstad på förbundsstyrelsemötet den 20 maj.

Frida skriver vidare att "hon hade önskat sig en kvinnlig kandidat". Men de nöjer sig med att nominera Cecilia Malmström och Birgitta Ohlsson till vice ordförande. Det där med kvinnor i toppen, socialliberalism och liberal politik kan man ju ta någon annan gång. När majoren fått leka av sig.

edit: Ovan nämnda Philip och två andra liberaler, Johnny Foglander och Jonna Färm skriver i Expressen idag om oenigheten i förbundsstyrelsen.

Andra bloggar om LUF, Jan Björklund.

5 kommentarer:

 1. Tycker också det är obegripligt. Men du och jag är helt enkelt inte liberaler, åtminstone inte i ordets svenska bemärkelse.

  SvaraRadera
 2. Philip10:48

  Hej hopp Anders
  Visst blev jag nedröstad av FS-majoriteten. Men nomineringen var inte enhällig.

  Många var skeptiska och tre av oss i FS reserverade oss för Birgitta och i Expressen publiceras idag (tror jag) en kort artikel om varför vi valt att göra detta och vad vi efterlyser.

  //p

  SvaraRadera
 3. Vilken timing av mig att blogga om det här i morse, utan att ha läst Expressen...

  Riktigt bra artikel! Och skönt att det finns ett par liberaler kvar i LUF (även om ni bara är tre). Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Anonym16:02

  Tack!
  Vi är inte bara tre för LUF består inte enbart av dess förbundsledning =).

  Artikeln hittar den intresserade på www.expressen.se/debatt

  SvaraRadera
 5. Jag är rätt skeptisk till att Frida var särskilt nöjd med situationen heller.

  SvaraRadera