29 maj 2007

skillnad på heder och heder?

Bilden av "hedersvåld" (våld mot en familjemedlem som påstås ha fört skam över familjen, ofta genom otillåtna kärleks- eller sexuella relationer) är fortfarande att det är något som förekommer inom islam, som ett slags kulturellt uttryck. Att det i viss mån förekommer i Sverige, men på grund av bristande integration.

Få gör kopplingen att när en man (oavsett etnisk eller religiös identitet) slår sin flickvän och skyller på hennes beteende inför hans kompisar eller när en mamma slänger ut sin son som kommer ut som homosexuell handlar det om exakt samma mekanismer.

Idag har vi olika ord för samma beteende - var går gränsen mellan våld i nära relationer och hedersvåld? Vad är skillnaden mellan homofobt våld mot sina barn och hedersrelaterat våld mot sina barn?
Är det bara etniciteten som gör skillnaden?

Missa inte Babak Rahimis krönika i Sydsvenskan idag, Den äktsvenska hederskulturen:
"Den förra regeringens arbete mot hedersvåld och hederskultur omfattade även kampen mot heteronormer [...] Men det finns inga tecken på dessa ambitioner i den nya regeringen. Tvärtom, kamp mot hederskultur definieras som en anpassning till de kulturella heteronormer som dominerar i Sverige."

Andra bloggar om hedersvåld , hederskultur.

3 kommentarer:

 1. Nisha Besara har skrivit väldigt bra om frågan i förra numret av Arena. Jag tänker blogga aprope hennes artikel när jag får tid. Det finns olika slags våld i nära relationer, men gränsen utgörs inte nödvändigtvis av etnicitet. Kultur, men inte etnicitet. Sedan kan jag tycka att inget våld i nära relationer är mindre dåligt än något annat.

  SvaraRadera
 2. Så länge det är tabu att diskutera hur islam sanktionerar och legitimerar hedersvåld går det inte att lösa problemet.

  SvaraRadera
 3. Knute - du tycker inte att kristendomen sanktionerar och legitimerar våld mot kvinnor, homo- och bisexuella och andra minoriteter?

  Varför tror du jag är engagerad i sekulariseringen av samhället?

  SvaraRadera