4 februari 2007

begreppsförvirring

MiljöBloggAktuellt har frågat riksdagssjuan om de är gröna partier. Alla svarar ja. Utifrån en förlegad definition av vad som är ett grönt parti. Frågan borde ha varit något i stil med "är ni ett ekologiskt parti?"

Det är ett problem att Grön ideologi är så ung att den inte lärs ut skolor än och inte diskuteras som idéströmning medialt. Att vara grön ät att stå för kombinationen frihet och rättvisa, istället för att fokusera på den ena halvan. Jag har sammanfattat fler grundelement här.

Andra bloggar om grön ideologi, Miljöpartiet

2 kommentarer:

  1. Jaså, är det grön ideologi som betonar både frihet och rättvisa?

    Jag söker på nätet och hittar:

    * "...MUF:s ordförande Johan Forssell som talade om ... att vi tillsammans ska arbeta för ett Sverige med mer rättvisa och frihet."

    * "Vi [i Vänsterpartiet Botkyrka] är ett aktivt gäng också mellan valen för ökad rättvisa, frihet och jämlikhet."

    * Göran Hägglund (kd) i riksdagens partiledardebatt 11/10: "Den nya regeringen stakar ut en väg för den frihet och rättvisa som ger trygga familjer."

    ...och när jag i början av nittiotalet gick skolpressutbildning med LUF fick vi lära oss att det som gjorde liberalismen så unik som ideologi var att vi både prioriterade -- you guessed it -- frihet och rättvisa, och att om vi vore tvungna att välja mellan dem skulle vi ta och:et.

    Tja... Ni får nog jobba lite bättre på produktdifferentieringen där på den gröna ideologiproduktionscentralen. Eller helt enkelt inse att begrepp som frihet och rättvisa inte betyder något -- det är det som är poängen med dem.

    SvaraRadera
  2. Haha. Fina citat. Men som jag ser det är det grön ideologi som hittar synergieffekterna och kombinationerna av rättvisetanken som socialismen har i fokus och frihetstanken som liberalismen har i fokus.

    Sen att delar av LUF har den retoriken tycker jag inte är speciellt konstigt, i många avseenden står socialliberalismen i LUF nära grön ideologi.

    SvaraRadera