22 december 2006

årskrönikan 3/10: årets filmer

# Shooting dogs
Otroligt direkt film om folkmorden i Ruwanda. Extremt välgjord och detaljrik. Och plågsam. Och det värsta är att man vet att det var ännu värre i verkligheten. Första gången jag grät på bio i år. Trycker på frågor som "vad skulle du göra" eller kanske snarare påståenden som "du skulle..."

# Shortbus
Andra gången jag grät i en biosalong i år. Otroligt kompetent skildring av queervärlden och dess identiteter, som uppenbarligen går igen i olika delar av världen, i olika tider. Djärvt att använda sex som metafor, en film om kärlek på riktigt och all sårbarhet som den innebär. Ärligt.

# Children of men
Sverige får vänta till 2007 och DVD-release (?), men den här filmen förtjänar ett bättre öde. Ramhandlingen i all ära - mänskligheten har slutat föda barn blabla, men det är porträtteringen av ett Storbrittanien efter alla klimatflyktingvågar och kärnvapenkrig i världen som biter sig fast. Obehag i magen. Julianne Moore är grym, såklart.

# Storm
För mig hade det räckt med en "from the makers of De Drabbade" för att ha varit såld, men filmen höll hela vägen. Matrix goes svensk landsbygd. Eva Röse har aldrig varit snyggare.

Bubblare: The Squid and the whale, München, TransAmerica

I backspegeln: 2005: Torkel i knipa

4 kommentarer:

 1. Anonym22:10

  Jag säger Babel det är årets film!

  SvaraRadera
 2. Jag har inte sett Babel än, jag skyller på det. :)

  SvaraRadera
 3. Cristoffer18:37

  inte brokeback mountain?

  SvaraRadera
 4. Usch nej. Den gjorde inget för mig. Däremot ligger The squid and the whale och TransAmerica och skvalpar i samma nivå som de fyra finalisterna.

  SvaraRadera