22 december 2006

Piskan & moroten

Centerpartister har en retorisk grej med att anklaga Miljöpartiet för att använda "piska" (lagar, avgifter) istället för "morot" (skattelättnader, bonusar) i miljöfrågor, för att hävda att de skulle vara ett modernare miljöparti. Jag fattar inte grejen.

Själv tycker jag att båda strategierna behövs, och det är precis så Miljöpartiet har jobbat de senaste åren när vi samarbetat med regeringen. Som grön skatteväxling (sänka skatten på arbete och inkomst, höja på energi) och miljöbilsatsningen (gratis parkering och billigare bensin för miljöbilar, vägtullar och bensinskatt för övrig bilism).

Vad som däremot händer om man, som C då förespråkar, bara ska använda morot är att t ex miljöfarlig och hållbar energi hamnar i samma prisklass. Och det vore kanske bra inför en helt ny upphandling, men det stimulerar inget byte eller reform - och miljöutvecklingen avstannar.

Som den nu gör med Alliansregeringen.

Andra bloggar om Centerpartiet, miljö

2 kommentarer:

  1. Anonym17:52

    Du verkar vara en relativt skärpt kille (även om du är politiskt vilsen ;-D ) och inser säkert att Centerns politik naturligtvis inte enbart handlar om morötter. Det viktiga är att det i huvudsak handlar om att införa incitament för att frivilligt bli miljövänlig, men naturligtvis kompletterat med restriktioner när det är nödvändigt.

    Du kan läsa mer om Centerns miljöpolitik här.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag hoppas ju det, för er och Sveriges miljöpolitiks skull. Men det är ju det som är mitt problem med er - ni klagade er igenom valrörelsen över att Mp över huvud taget använder "piskan". Det blir dagisnivå.

    Jag behöver inte skicka nån länk till mp:s miljöpolitik. Det är bara att kolla på den faktiska omfattande gröna skatteväxlingen (som ni avskaffat) och miljöbilssatsningen (som ni inte jobbat vidare på).

    SvaraRadera