18 december 2006

miljöpolitik är mer än fina siffror

Äntligen har regeringen fått tummen ur och presenterat nån slags klimatpolitik, på Dn Debatt idag. Och då borde väl alla vara nöjda? Regeringen lovar att minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent (i EU). Men miljöpolitik är mer än bara fina siffror och målsättningar och det är här både Allians- och den tidigare Sosseregeringen går bet. HUR ska vi komma ner till de här 30 procenten? VAR ska det sparas nånstans? För flera av de de konkreta förslag som alliansregeringen genomfört har ju ÖKAT Sveriges utsläpp...

Miljöpartiets kvinnliga språkrör Maria Wetterstrand och Ellinor Scheffer ger svar på tal. Malmös stolthet Anna Norrman gör också en skön kommentar.

Läs Miljöpartiets förslag här.

Andra bloggar om klimat, regeringen.

4 kommentarer:

  1. (Detta är även ett svar på ditt inlägg i min blogg.)

    Du har alldeles rätt i att det saknades konkreta förslag. Frågan är emellertid om inte det tillhör nästa steg? Att försöka få övriga EU-länder att ställa sig bakom en 30-procentig minskning av utsläppen av växthusgaser är redan det ett kraftprov, och det är faktiskt mycket mer än jag trodde att en Alliansregering skulle göra. Däremot får man hoppas att de har en del funderingar och idéer om vad som ska göras för att Sverige skall uppnå sin del av den överenskommelse som vi hoppas kan komma till stånd.

    Men sedan måste man förstås också inse att det kommer att krävas en hel del utredande, jag tycker inte att man kan kräva detaljerade förslag på det här stadiet. Å andra sidan kan man väl säga att klimathotet inte direkt är en ny företeelse och att politikerna borde ha haft tillräckligt med tid på sig för att ta fram konkreta förslag. Vi får som sagt hoppas att det finns mer än bara siffror i bakgrunden.

    SvaraRadera
  2. Anonym17:23

    (Även detta ett svar på din kommentar på min blogg)

    Som du så riktigt påpekar innehåller debattartikeln få konkreta förslag. Att innefatta transportsektorn i handeln med utsläppsrätter är ett steg, och man påpekar också att överföring av modern miljöpolitik till länder med mindre tekniskt avancerad utrustning är viktig. So far so good.

    Men jag är Centerpartist, och Centerpartiet har en hel räcka med förslag för en bättre miljö. Och till skillnad från er Miljöpartister tror vi mer på moroten än piskan - människors kreativa kraft bör användas till att utveckla ny teknik, inte till att hitta kryphål i nya förbudslagar.

    SvaraRadera
  3. Jag är fascinerad av den här morot/piska-retoriken från C. Får utveckla det i nåt eget inlägg. Ni verkar istället tro att det räcker med bara morötter för att ställa om en så stor sektor som energi/transport till ekologisk hållbar... Om beskattning av miljöfarlig verksamhet t ex är en "piska" så skulle ju att bara använda "morot" innebära att likställa priserna på det dåliga och det bra och hoppas på det bästa. Jag köper inte det.

    Som ni brukar säga, näringslivet vill ha tydliga besked. Tidsplaner som leder fram till förbud av miljöfarliga ämnen osv är ett sådant tydligt besked.

    SvaraRadera