6 november 2006

statliga muséer är inte kultur

Läs Lennart Fernströms inledare Kultur är inte lika med statliga institutioner (SFT 3/11). Han lyckas sätta ord på varför jag tycker att det är sak samma om muséer har gratis inträde eller inte.

Skriv inteFrittMuseum.se. Följ Malmös exempel istället, där Miljöpartiet lyckats få fram resurser till spontankultur. Det är viktigare. Själv kandiderar jag till fritidsnämnden i Malmö för att få arbeta konkret med hur den viktiga kulturen är den folk skapar själva, inte den som valts ut av någon annan för folk att titta på.

3 kommentarer:

 1. Billy Bob11:36

  Det ena behöver väl inte utesluta det andra? Jag tycker rent allmänt att det är sorgligt när de lyckas få människor att slå mot andra grupper som också är behövande. Studenter mot pensionärer, pensionärer mot unga, amatörteater mot professionell teater - och så vidare. Det finns så oändligt många sämre saker statliga medel används till än kultur.

  SvaraRadera
 2. Jag är inte heller främmande för att ha rabatter på muséer och dyl för arbetslösa, studenter och barn, men jag förstår inte hur DET kan vara den stora stridsfrågan. Om vi ska subventionera vissa sorters kulturutövande med skattepengar, varför ska det just vara finkultur i storstäderna?

  De stora kulturfrågorna i Sverige är hur vi lyckas göda ett sprudlande kulturliv underifrån, där människor skapar saker.

  SvaraRadera
 3. Bra initiativ från Mp Malmö!

  (Men jag skrev på uppropet, och skulle göra det igen om jag blev tipsad idag.)

  SvaraRadera