6 november 2006

HBTv-tips

Så var det dags för veckans HBTV-tips:

Måndag | SVT:s "Böglobbyn" har premiär 20.30, det färskaste av SVT:s minoritetsmagasin, som CP-magasinet och Veteran-TV. Jag är försiktigt positiv, men det är märkligt att man gör ett bög- och inte ett HB- eller HBT-program. Vet inte heller om det är modigt eller dumt att välja namnet "Böglobbyn", den rasistiska rörelsens ord för HBT-personers mänskliga rättigheter.

Tisdag | Klockan 21 är Grey's Anatomy är tillbaka på Kanal 5. Och i första avsnittet "Begin the begin" får dr George O'Malley (skådespelaren TR Knight som dessutom kom ut för nån månad sen) ta hand om en intersexuell patient. Läs mer om intersexualitet på INIS' hemsida eller i Miljöpartiets HBT-motion, under punkt 6.4.

I övrigt består min tv-konsumtion av Lost på onsdagar och DVD-boxar med Nip/Tuck säsong 2 och Buffy säsong 6.

6 kommentarer:

 1. quinquin16:37

  Svagt positiv, nja det är inte jag efter att ha läst Olle Pamlöfs kommentar i dagens DN:

  "Varför görs ett program om bögar och inte om flator?

  - Du menar att killarna kommer först igen? Det råkade bara bli så. Från början såldes den här programidén in som ett HBT-program (Homosexuell, Bisexuell, Transsexuell reds anm) men på vägen blev det ett bög- och manlighetsprogram. Det får bli ett flatprogram sedan, säger Olle Palmlöf."

  Det råkade bara bli ett program av män om män. Efter den insiktsfulla analysen är jag sååå intresserad av att ta del av redaktionens övriga analyser. Ska vi köra vadslagning om vilket år vi tror flatprogrammet kommer, och huruvida den redaktionen kommer att vara enkönad?

  Och hur många decennier tar det innan nån som Olle P överhuvudtaget reflekterar över T i HBT?

  Fast jag kanske bara är på grinigt måndagshumör....

  SvaraRadera
 2. Nedslående kommentar. Jag är försiktigt positiv för att det är en kompetent redaktion och det finns behov av medialt utrymme för maskulinitet/machoism/bögnoja etc.

  Men som sagt, nedslående kommentar av Palmlöf. Vi kan väl kräva SVT på ett flatprogram och ett transprogram?

  SvaraRadera
 3. quinquin08:15

  Jag blev inte direkt mer imponerad när jag läste Kom uts intervju med Anders Backlund(?) som gör jämförelsen (ungefär) "Att ingen undrade ju när Cecilia Neant-Falck gör film om kvinnor". Om man inte ser någon skillnad i att få göra en SVT-finansierad programserie och det arbete som en frilansande dokumentärfilmare väljer att göra så tror jag man har noll koll. Public Service liksom...
  Visst finns det behov av program kring maskulinitet/machoism/bögnoja etc. men borde det i så fall inte finnas plats i redaktionen för något annat än bögar och heteromän? Jag vet inte riktigt hur mycket intresse jag kan uppbåda kring möjligheten att få höra män berätta hur män är. Man får ju tv-sporten varje dag... fast jag ska väl vara tacksam att några bögar fått jobb.
  Vad gäller att kräva flat- och transprogram så misstänker jag att böglobbyn anses ha uppfyllt HBT-kvoten för några år framåt.
  (Jag är visst en bitter flattant den här veckan. Nåja man ska väl ha såna veckor också.)

  SvaraRadera
 4. Efter att ha sett premiären håller jag med dig. Jag är nog också en bitter flattant.

  SvaraRadera
 5. Anonym14:42

  Har pratat med Arne Nilsson, som är ganska missnöjd över att det blev en rätt så personlig vinkling (t.ex. att han inte presenterades som forskare) och att den historiska genomgång som fanns med inte hade någon källhänvisning (dvs till hans forskning).

  SvaraRadera
 6. Jag kan verkligen förstå honom. Efter avsnitt 2 ska den här bittra flattanten kommentera.

  SvaraRadera