29 juli 2009

folkrörelsen Pride House

Det var det politiska kultur- och seminariecentret Pride Houe som lockade in mig i Stockholm Pride 2003-2004, när (nuvarande vice ordförande) Anna Fock värvade mig till dess programgrupp. Jag ville ordna en debatt om det absurda i att män som någon gång haft sex med en annan man aldrig blir godkända som blodgivare igen. Anna värvade också Sofia Sjöö som ville att en favoritartist skulle komma till Stockholm. Pride House gav oss möjligheten att göra det själva.

2004 huserade Pride House på Mondo, Medborgarhuset. För första gången fick man tillgång till scen och till viss del hängytor så att folk inte bara satt på seminarier utan kunde festa och hänga mellan och efter alla debatter, workshops och seminarier.

Året efter tog jag och Sofia över verksamhetsledartiteln och skapade vårt eget Pride House, den här gången på Mariaskolan, mitt emot Pride Park. Vi byggde vidare på konceptet och byggde på de bitar som vi tyckte saknats; dels en integration med Pride Park i form av bland annat placeringen, lite schlager och bögbio men framför allt fortsatte vi utveckla House-särarten. Vi dissade Prideledningens officiella låt och valde istället "Lesbian wannabe" med Doktor Kosmos som framfördes på vår egen House-öppning där vår egen öppningstalare Sahar Mosleh talade om normer och tillgänglighet. På den tiden låg invigningen av festivalen först på onsdagen, trots att House och På stan drog igång redan på måndagen. Idag, tack vare att vi gick före, invigs hela festivalen samtidigt.

Sedan 2005 har nya verksamhetschefer avlöst varandra på House; Jonah, Eddie, Reb, Lovise och Pär har alla utvecklat Housekonceptet till den självklara del av Stockholm Pride som det är idag. Under tisdagskvällen samlades vi alla på Pride House-taket för att DJ:a på hyllningsfesten till Pride House: Välkommen till familjen. Det var en fullsatt och fullständigt lyckad kväll och det pirrade i hjärtat när vi spelade våra låtar från den där sommaren 2005 och man såg volontärer i publiken som varit med oss sedan dess. Happy Pride - this is our house in the middle of our street!Spellistan, Anders och Sofias Pride House 2005:
Our house - Madness
Lesbian wannabe - Doktor Kosmos
You're my mate - Right said Fred
Bra vibrationer - Kikki Danielsson
School's out - Alice Cooper
Never ending story - Limahl
Tell no one 'bout tonight - Le Sport

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar