2 april 2009

en grillad med bröd?

Roasting är alltså humor som går ut på att med kärlek häva ur sig grova och oväntade personangrepp. SVT:s version Grillad har uppenbarligen landat pladask i TV-Sverige, med avhopp och utebliven tittarsuccé. Det blir uppförsbacke för Kanal 5 att sända sitt Roast i höst.

Jag skulle nog påstå att jag har rätt stor erfarenhet av roasting (även om jag inte är någon Nicklas Dennermalm). Mina närmaste och jag har en jargong där vi då och då skämtar rätt grovt om varandra. Med kärlek. Och det är roligt.

Men nu har jag sett en del av SVT:s program och en inspelning av ett Kanal 5-dito. Problemet tycker jag verkar vara dels att komikerna är dåligt förberedda, men framför allt att de inte tycker om kändisarna som ska rostas. Vem tycker om Bert Karlsson? Vem känner kärlek för Anna Book eller broder Herrey? Det blir istället plumpa skämt om att Bert är ful och Anna är tjock. Och ett påklistrat "jag gillar dig" på slutet.

Jag tycker att roasting är humor på hög nivå och det är tråkigt att varken SVT (med resurser) eller Kanal 5 (med kreativitet) har lyckats fånga det i svensk TV.

Bjuder på en kort men fantastisk amerikansk roast: Sarah Silverman går loss på Hugh Hefner (och sina komikerkollegor), "let's talk about the whor...the bunnies!":Jämför det med en av roastningarna av Per Morberg. Som då var en av de bättre i det avsnittet.

Fler: Magnus Betnér, Älskade dumburk.

edit: Betnér får nytt hopp.

edit II: Lyckades se Dregen-rostningen idag och blev faktiskt positivt överraskad, i motsats till Älskade dumburk.

2 kommentarer:

  1. Anonym11:11

    Problemet är väl, som med den mesta nutida svenska s.k. humorn, helt enkelt att den utförs av personer som inte är roliga.

    SvaraRadera
  2. Anonym10:04

    Just så

    SvaraRadera