vi har fattat poängen, Chamberland
DN Debatt publicerar idag en nerkortad version av Alexander Chamberlands artikel "FI är bättre än MP och MP har förlorat sin själ"-artikel som låg i Aftonbladet den 8 mars. Då valde jag att inte blogga om den. Men nu är jag irriterad.
Att Alexander Chamberland skulle lämna MP för FI är ingen kioskvältare. Det har till och med skämtats öppet om det på intranätet. Alex delar hjärtefrågor med FI, som så många andra inom partiet (mig inräknat); som feminism, antirasism och lika rättigheter.
Och jag kan förstå att man vill vara med i Feministiskt Initiativ. Jag var själv medlem så länge som det var en folkrörelse, innan det bildades ett formellt parti.
Men MP har inga regler mot dubbelmedlemskap. Det hade alltså varit fullt möjligt för Chamberland att vara medlem i både FI och MP samtidigt - så länge han inte ställer upp till val för FI. Och eftersom Alex' avsikt är att engagera sig utomparlamentariskt så skulle det inte vara något problem.
Att han väljer att lägga ut sitt partibyte på Aftonbladets och DN:s debattsidor handlar alltså inte om att hypa FI, utan om att göra ner MP. Anledningarna är bland annat att
* MP "tror blint" på att förändring sker genom riksdags- och regeringsbeslut (Alex får gärna påminna mig om vilken folkrörelse det är som lämnat sänkt Sveriges klimatambitioner, försämrat a-kassan, tuffat till asylreglerna och sänkt skatterna för välavlönade män de senaste åren)
* Grön ungdom hade en kampanj som hette "vägra kalla någon hora" (en kampanj som Alex personligen beslutade om namn och material för)
* MP driver inte delad föräldraförsäkring (med anledning av att man vill ha en tredelad, vilket skapar flexibilitet för queera och regnbågsfamiljer med fler vuxna än två)
Och jag måste säga att timingen är svåröverträffad.
För tre år sedan (2006) var MP värt att kandidera till riksdagen för och för två år sedan (2007) det var fortfarande relevant att vara språkrör för GU. För ett år sedan (2008) kandiderade Alex till MP-partistyrelsen. Vad är det som har hänt det senaste året i Miljöpartiet?
Den normkritiska Lika Rätt-propen som innehåller feministisk, anti-rasistisk, queer och funkispolitik har arbetats fram och ska behandlas på kongressen i maj. Varför vill inte Alex vara där? Härom veckan hade partiet sin första jämställdhetskampanjvecka. Vi andra queerfeminister i partiet jublade. Men Chamberland gick ur. Och känner ett behov att berätta det för hela världen. Om och om igen.
Vilken debattsida ska du gå till härnäst? Vi har fattat poängen.
Fler: Alex själv, Johan Hellström
Haha! Det rörde sig tyvärr om ett missförstånd! En konstig sådan. Hade skickat till DN tidigare och eftersom det är kotym att när en inte svarar så vill en inte ta en artikel, så gick jag vidare till Aftonbladet. Sedan publicerade DN det. Märkligt.
SvaraRaderaJag skrev ett mycketmycket längre brev på min blogg om varför jag lämnar miljöpartiet. Det handlar som sagt dels om att partiet förändrats sen jag gick med 2002 och dels att jag förändrats under de senaste två åren och verkligen förstått att mp inte är vad det var när jag gick med.
Jag kan förstå hur miljöpartiet tänkt när det gäller avradikaliseringar av, framförallt sin retorik, men jag håller ändå inte med, eftersom jag tycker att det farligaste en kan göra som systemkritiskt parti är att köpa de som har problemformuleringsföreträdes verklighetsbild. Det menar jag att mp gjort på allt för många sätt, och där är väl den nedtystade tillväxtkritiken det allra tydligaste.
Sen var faktiskt nästan hela mitt syfte med att ö.h.t. skriva en debattartikel om att jag lämnar mp och går med i Fi just att hypa Fi. Fi får inte något medialt utrymme överhuvudtaget och har inga pengar, ska Gudrun ha ens den minsta chansen till att komma in i EU-parlamentet behöver hon all den skjuts hon kan få.
SvaraRaderaVisst Alex, att du går med i Fi måste ju verkligen hypa Fi och dra med massorna...
SvaraRaderaAnonym: Mitt enkla svar är Nej, det tror jag inte.
SvaraRaderaGrejen är den att jag faktiskt heller egentligen inte vill debattera den här frågan längre. Det var ett misstag att DN tog in artikeln. En poäng som jag dock vill föra fram är klassfrågan, som ingen faktiskt bemött (de övriga frågorna har diskuterats), att jag verkligen tycker att mp måste börja våga diskutera den, som en naturlig del av en intersektionalitets-politiken. (och det är det här blogginlägget jag refererar till: http://alexanderchamberland.blogspot.com/2009/03/varfor-jag-lamnar-miljopartiet.html)
Att lista de saker du inte gillar med MP är inte att hypa FI. Den enda gången du nämner FI:s politik i artiklarna är i förbifarten, att de delar klassiska gröna frågor. Det står inte vad FI vill göra med föräldraförsäkringen eller vad de har för klassanalys.
SvaraRaderaOch på vilket sätt har MP:s klassanalys försämrats sedan 2002? Eller sedan du kandiderade till PS 2008?
Mp har alltid saknat klassanalys och det har alltid varit lika dåligt. Bra att Alex har insett detta! Bättre sen än aldrig som man brukar säga...
SvaraRaderaDet märks att Wetterstrand och Eriksson verkligen längtar till Rosenbad för dom har sålt sin själ för att komma dit. Men när dom upptäcker det så är det antagligen försent men då får dom trösta sig med att statsrådspensionerna är höga.
SvaraRaderaLJ
Vem bryr sig...
SvaraRaderaAtt man ensidigt, för att inte säga enögt, väljer att hoppa av gör väl varken till eller från.
Klassfrågan diskuteras, men kanske inte på det förenklade sätt som en del personer vill. Fundera på hur man pratar om ekonomi idag och i vilken relation klassfrågan hamnar där. Vi måste lyfta in de "klasslösa" - arbetslösa, sjukskrivna och papperslösa i debatten. Då kan vi tala om att vi vågar diskutera klassfrågan.
Den gröna "klassanalysen" är ju intersektionell, det är därför den uppfattas som otydlig från vänsterhåll. Vi tror inte att man bara kan titta ekonomiskt och kulturellt kapital utan på alla variablar för att kunna bedriva en medveten politik.
SvaraRaderaRent fördelningspolitiskt (för det är fördelningspolitik man ofta syftar på) har jag inte förstått vad vänsterfolk stör sig på i MP:s ekonomiska politik. Förutom att de ofta tycker att fattiga borde slippa få betala för att de förstör miljön - det kan väl de rika göra.
Exakt! Helhetstänkande är ju det som verkar vara problemet på alla kanter...
SvaraRaderaDen gröna analysen är ju just en sammanvägd modell för hur man ser på alla samhällets beståndsdelar. Men problemet är att de som inte fattat det, framförallt de som vill negligera och förminska vår idé, ser oss som enbart "gröna" trädkramande naturidealister. Eller vill i alla fall beteckna oss som detta...
Men Anders, självklart måste jag påpeka skillnaderna som jag ser mellan mp:s politik och fi:s politik för att motivera varför jag föredrar fi.
SvaraRaderaFör mig är dock det huvudsakliga detta: Det finns en struktur inom partipolitiken som gör att väldigt många radikala använder en självcensur som innebär att de inte vågar föra fram de ideal de egentligen står för (eller att deras ideal helt enkelt avradikaliseras). Detta beskrev jag i en krönika i ETC och i ett brev, men egentligen räcker det med Ani Difrancos ord: "I think we learn to make compromises and sacrifices along the way and I think people accept that much to much. I think they start out with an idea of what they think the world should be and than they look around and they find out how the world really is and they hedge and hedge and hedge, until they've accepted much too much".
Jag tycker att vårt samhälle har för få som verkligen vågar sticka ut hakan och vara ordentligt systemkritiska. Det som verkligen bekymrar mig är att många som faktiskt vill förändra samhället från grunden inte vågar uttala detta som partipolitiker. Om vi ska kunna förändra samhället från grunden måste alla vi som vill nå det målet faktiskt våga uttala det. Annars kommer vi fanimig ingenvart.
Problemet med mp och klass tycker jag snarare är att mp INTE inkluderar det i sin intersektionella analys. Jag läste igenom lika rätts-propositionen och hittade en attsats där det står att mp utgår från en intersektionell analys och där man listade en massa förtrycksformer, men utelämnade klass (rätta mig gärna om det här har ändrats). Jag tror också att vi måste titta på alla variabler, men jag tycker att mp missar klass allt för ofta och använder sällan den termen. Minst lika problematiskt som att inte använda ordet feminism.
Jag drog tillbaka min ps-kandidatur 2008, mycket på grund av att jag kände att jag kanske inte ville verka inom mp längre. Jag medger helt och hållet att min inställning till partipolitiska strukturer och mp:s okritiska förhållningssätt till dessa har ändrats med åren, framförallt det senaste året. Jag var själv på väg att bli en riktig fullblodspolitiker. Men sen började jag ifrågasätta det i takt med att mp också blivit allt mindre systemkritiska, framförallt i sin retorik med tillväxtkritiken, till och med nu när mp sitter i opposition. Jag tycker att det känns allt för mycket som om mp äter upp sin verkligt systemkritiska åsikter, istället för att föra in dem i parlamenten (eller vill inte ens anta dem, som t.ex. kritiken mot köttproduktion).
Vill en veta hur jag verkligen tänkt kring det så läs detta: http://alexanderchamberland.blogspot.com/2009/03/varfor-jag-lamnar-miljopartiet.html
och detta:
http://www.etc.se/artikel/20490/lagom-duger-inte/
Dessa inlägg förklarar egentligen mycket bättre än Aftonbladet-artikeln, där jag faktiskt mest ville ge Gudrun lite skjuts i sin EU-valskampanj. Hoppas verkligen innerligen på att hon kommer in i EU-parlamentet.
Miljöpartiet rent generellt har väl alltid stått för en lite mer politisk korrekt populism än de andra partierna avsett höger eller vänster.
SvaraRaderaAllt miljöpartiet står för finns ju i andra partiers partiprogram också, rätta mig om jag har fel...
Om det inte finns med en klassanalys är väl partiet egentligen en sorts liberaler helt enkelt. Klass analys tillskrivs vänster ideologier, alltså har mp:s ideologi inga drag eller någon som helst form av socialistisk ideologi.
För övrigt ska väl en politiker representera sina väljares åsikter då de fått sitt förtroende från just väljarna, blir nog svårt om inte direkt fel att vara ideologiskt egocentrisk när det kommer till att representera en grupp... alltså hoppar man av... så jag förstår Chamberlands agerande, sen håller jag inte med honom om mycket men det är en annan fråga.
Mvh /Okunning åskådare och betraktare
Jag förstår att du blir irriterad Anders. Först Carlos och nu Alex... och nu står du näst på tur att värvas ;)
SvaraRaderaSkämt åsido, jag tror verkligen att Miljöpartiet och Feministiskt initiativ kommer samarbeta toppenbra i Europaparlamentet. Men det behövs en Schyman i Bryssel för att sätta fart på gubbhyllan.
Den intressanta frågan är ju vad som händer på DN debatt. Det är ju inte första debattartikeln på senare tid som de tar in som inte har nyhetsvärde. DN brukar vilja sätta agendan inte kommer med gamla nyheter.
SvaraRadera//Per
Och vad Fi vill göra med föräldraförsäkringen och vad de tycker om klass har jag visst skrivit om, det går att läsa i Aftonbladet-artikeln. DN-artikeln är kraftigt kortad, beskuren till ungefär hälften.
SvaraRaderaJag tycker att Alexander gjort en bra analys, förstår hans syfte med att gå ut medialt för att hypa F! och tror att han kommer trivas alldeles utmärkt i F!.
SvaraRaderaHar f ö skummat Lika Rätt-proppen nu och klass nämns, men finns inte med som sektion i och med att det inte är en diskrimineringsgrund idag: "Klass - Sverige är idag genomsyrat av olika klassrelaterade normer som reglerar hur folk ska vara, tala och uppföra sig i olika sammanhang. Stora delar av samhället domineras till exempel av en medelklassnorm, och de som inte uppfyller dess förväntningar förminskas och utsätts för negativ särbehandling."
SvaraRadera