18 mars 2009

förtroendet för de rödgröna ökar

Alfahannen Reinfeldts förtroende ökar kraftigt i DN/Synovates mätning. Olofsson ligger tvåa, efter statsministern, utropar Annie Johansson. Men hon nämner inte att förtroendet för Maud faktiskt har sjunkit någon procent sedan förra mätningen. Precis som det sjunkit för Hägglund. Björklund ligger stilla. Sammantaget är det alltså Reinfeldt som ökar medan förtroendet sjunker för de andra borgerliga.

Monas förtroende sjunker i samma mätning. Men förtroendet för Wetterstrand, Eriksson och Ohly ökar sammantaget nästan lika mycket, sammanlagt nio procent. Det betyder att snittförtroendet för de tre rödgröna icke-oppositionsledarna ökar medan det för de borgerliga icke-statsministrarna minskar.

De rödgröna har för avsikt att inte sudda ut de mindre partierna från den politiska kartan. Vi ska inte assimilera oss till oigenkännlighet. Det är uppenbart att det är Moderaterna som styr och ställer i Alliansen, har alla de tunga ministerposterna och slutordet i alla beslut. Då är det inte heller konstigt att förtroendet och opinionen svänger till deras fördel.

Statistik kan man alltid vrida och vända på, men snittförtroendet för de rödgröna partiledarna/språkrören som inte är statsministerkandidater är alltså högre än för de borgerliga. Bland de borgerliga är det en av fyra som ökar i förtroende, bland de rödgröna är det tre av fyra.
Detär det ingen som rapporterat om.edit 19/3 12:07: Räknade/syftade fel i originalinlägget, därav kommentarerna. Nu har jag korrigerat formuleringerna.

7 kommentarer:

 1. Hur har du räknat? Jag räknade lite själv och kom fram till raka motsatsen. Visa dina siffror, så visar jag mina...

  SvaraRadera
 2. La Allianza gjorde ett stort misstag när de lät moderaterna få de allra flesta tunga poster hösten 2006. De skulle förlitat sej på principen från de tidigare borgerliga regeringarna: statsmininistern och finansminister ska inte komma från samma parti. Nu tog moderaterna storslam (som Peter Eriksson uttryckte det) och det visar sej några år senare.

  Jag hoppas vi inte gör samma misstag.

  SvaraRadera
 3. Pelle18:36

  Räkna om räkna rätt.
  Skulle gärna vilja se siffror på det du har "kommit" fram till. När jag räknar kommer jag fram till det motsatta.

  Fast man kan väl inte kräva att en "politiker" ska kunna räkna rätt.

  SvaraRadera
 4. Får jag gissa hur du har räknat?

  Borgerliga: 1 + (–1) + 0 + (–1) = –1

  Rödgröna: (–1) + 1 + 1 + 1 = 2

  Snyggt i så fall.

  SvaraRadera
 5. Ni har rätt, om man räknar ut snitt per parti så har både de borgerliga och de rödgröna ökat. Det var slarvigt räknat i eftermiddags, fick andra siffror då.

  Det jag försökte illustrera var att hos de borgerliga så är det bara en partiledare som ökar i förtroende (och gör det kraftigt) men hos de rödgröna så är det bara en partiledare som minskar i förtroende (och gör det kraftigt).

  SvaraRadera
 6. Jag kan tycka att du borde rätta posten.

  Snittet har ökat för både de borgerliga och de rödgröna, men det har ökat betydligt mer för de borgerliga och de borgerliga har ett betydligt högre snitt än de rödgröna.

  Avslutningen, "snittförtroendet för de rödgröna partiledarna/språkrören är alltså högre än för de borgerliga" är ju direkt osann. Även "Det betyder att det snittförtroendet för de rödgröna ökar något medan det för de borgerliga minskar" blir ju direkt fel.

  Gör om, gör rätt och driv istället hem din riktiga poäng, det vill säga att det bara är en borgerlig som ökar och bara en rödgrön som minskar.

  SvaraRadera
 7. Nu är jag nöjd igen :)

  SvaraRadera