25 mars 2009

feministpartiet de gröna



Efter att kvinnan (i bestämd form) i Skanskas styrelse slutar så tycker de inte att det längre finns någon lämplig kvinna för uppdraget, avslöjar Miljöpartiets granskning av bolagsstyrelserna i TV4 idag. Reportern Anders Pihlblad kommenterar på sin blogg. Idag följer Miljöpartiet upp granskningen med ett seminarium om situationen i bolagsstyrelserna med bland andra Gunvor G Ericsson, Peter Eriksson och Mari Teigen.

Den kampanj som Miljöpartiet drev under 8 mars-veckan på temat Olika kön, olika värde är nu nominerad till Guldägget. Under kampanjveckan visade vi bland annat hur regeringens politik slagit ekonomiskt mot kvinnor.

Maria Wetterstrand skrev på SVT Opinion för några veckor sedan om problemet med bristen på män i förskolan, som en anledning till lågstatusen på förskolläraryrket. Hon påminner om att samtliga rödgröna arbetsgrupperna fått i uppdrag att analysera alla förslag ur ett jämställdhetsperspektiv och ta fram politik som ska bryta kvinnors underordning. I fjol talade samma språkrör på Regnbågsfestivalens invigning om mäns våld mot HBT-personer.

Mäns våld har också varit i fokus för Peter Erikssons jämställdhetsengagemang. Miljöpartiet har själva utrett en modernisering av våldtäktslagen, som presenterades i september förra året. Förslaget om att införa ett samtyckeskrav har sedan drivits aktivt i riksdagen.

Att de rödgröna arbetsgrupperna ska arbeta jämställdhetsintegrerat påminde också alla de fyra rödgröna partiledarna och språkrören om den 8 mars på Newsmill. För första gången uttalade de löftet att de rödgröna vill bilda en feministisk regering, "det privata är politiskt". När arbetsgrupperna träffades tillsammans första gången var det också fokuset på fördjupningen - hur analyserar vi politiska områden ur ett jämställdhetsperspektiv.

De Grönas partistyrelse valde att prioritera jämställdhet som politiskt område för mandatperioden 2007-2010. Jag har definitivt varit orolig för den utmaningen, att ena partiets olika feministiska ingångar till progressiv politik. Och det finns fortfarande mycket att göra med det feministiska arbetet inom partiet och utvecklingen av den gröna jämställdhetspolitiken. Men det känns verkligen som att vi är på rätt väg. På kongressen i maj ska för första gången en proposition om lika rättigheter behandlas som utgår från alla befintliga diskrimineringsgrunder (självklart också då kön och könsidentitet) ur ett normkritiskt perspektiv.

Vi jobbar på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar