3 februari 2009

inte så imponerad av Liberati (FP)

Valde bort Queerkalendariet och Rädslan för det främmande för att gå på Liberati pub där temat var Framtidens politiker - den nya politikerrollen i internetsamhället. Panelen bestod av en folkpartist, en folkpartist, en folkpartist och PM Nilsson.

Jag blev ju besviken redan vid lanseringen i november att Liberati är så tätt kopplat till Folkpartiet men kvällens panel var en parodi. Istället för att gräva ner sig i politikerrollen diskuterades stämningen på Folkpartiets riksdagsgruppsmöten och om hur bra/dåligt Folkpartiet är på att välkomna nya medlemmar. Föga intressant för en allmänliberal publik kan jag tänka mig och ännu mindre intressant för en frihetlig grön som jag som fortfarande tycker att Liberati verkar spännande. Bättre kan ni.

Mit främsta tips till arrangörerna, som ju vill att Folkpartiet ska hitta tillbaka till liberalismen, är att bjuda in personer från andra organisationer, bloggare eller till och med andra politiker i undantagsfall som har lyckats med det ni vill att Folkpartiet ska göra. Så att de kan coacha och inspirera de godare krafterna inom FP.

Några av de frågeställningar som togs upp har för övrigt De Gröna redan svarat på, vissa av de så tidigt som för ett 20-tal år sedan:
- Hur motverkar man livstidspolitiker? Svar: Genom att instifta rotationsprinciper och principer mot mångsyssleri.
- Hur använder man IT för att öka inflytandet? Svar: Genom medlemsomröstningar om både sak- och personfrågor.
- Hur får man in nya personer i politiken? Svar: Genom att ha valberedningar som vågar pröva nya kort.
...och därmed kanske ett grönt inslag i panelen om politikerrollen hade varit relevant?

I förbifarten diskuterades också kvällens egentliga ämne, vad nya medier innebär för politikern och relationen politik/allmänhet. Där är inte heller mitt parti någon föregångare, det är fortfarande medlemsmötet som är stommen i det lokala partiarbetet. Och Alexander Bard har helt rätt i att för många människor är det inte ett alternativ att ta sig till en partilokal och lägga flera timmar på långa medlemsmöten när man är van att kommunicera med webben.

Men jag vet inte om det känns så farligt att ligga efter med tanke på att PM Nilsson utsedde Carl Bildt till Sveriges svar på Obama. Då finns det fortfarande chans att komma ikapp.

Fler som var där: Seved Monke

5 kommentarer:

 1. Grymt att du är saklig och konstruktiv! Bästa politikeregenskaperna 2009. Heja heja!

  SvaraRadera
 2. Anonym12:31

  Ja, absolut! Och tack för den konstruktiva kritiken!
  Ett grönt inslag i panelen igår hade med facit i handen inte varit dumt alls. Gärna Herr Wallner själv. Då hade jag gärna avstått min egen panelplats för att få in ett annat perspektiv. Men nu när vi har fått Herr Wallner att komma på en Liberati Pub-kväll så är förstås nästa steg att få Herr Wallner och/eller andra gröna att sitta själv i panelen. Eller liberatister att gästa hos er?
  Inte bara vid diskussioner om den framtida politikerrollen (jag gjorde vad jag kunde igår för att lyfta perspektivet från det Fp-specifika, men man kan bara göra så mycket i en panel, jag snodde ändå ordet för mycket) utan inte minst när Liberati ska in och dabba i miljö- och klimatfrågorna framöver med vår besatthet av pragmatisk evidenspolitik. Dags för ett sant, uppriktigt, ömsesidigt konstruktivt samtal!
  Cheerio
  Alexander Bard

  SvaraRadera
 3. Min mailbox är alltid öppen för panelinbjudningar, Alexander :)

  Hjälper er gärna att komma på både gröna och andra namnförslag, beroende på vilka frågor som ni ska diskutera.

  SvaraRadera
 4. Folkpartist12:12

  Hej Anders,

  Bra skrivet blogginlägg som känns givande för mig som inte kunde delta i PUB-kvällen. Keep up the good work både med bloggandet och den sakliga och konstruktiva kritiken!

  En inte så aktiv Folkpartist

  SvaraRadera
 5. Claes, Liberati14:55

  Jag och många med mig har länge tycket att mp har klarat att ta emot nya medlemmar bättre än många andra. Ni är i stora delar ett föredöme där. Hoppas att ni kan hålla i den förnyelsen och inte hamna i samma fålla som de äldre partierna. Det är lätt hänt att de som nu varit aktiv i Grön Ungdom kan se en utstakad väg och sluta vara del av förnyelsen när de närmar sig makten.

  Det lär bli accentuerat om mp hamnar i regerinsställning.

  Din kommentar är riktigt bra och sammanfattar en hel del av mina tankar efter debatten.

  SvaraRadera