folkpartiets liberala förbund
"Ett spöke går runt Sverige – liberalismens spöke", så inleder nätverket Liberati sin lanseringsartikel i Expressen.
Det har tisslats och tasslats kring det nya vänsterliberala/socialliberala nätverket ett tag, några av mina vänner är inblandade. Men det jag länge trodde skulle vara agendan var att samla frihetliga och liberala tänkare i ett slags Vägval Vänster för den liberala rörelsen - breddning, modernisering, uppdatering och partipolitiskt obundet. Istället är Liberati uttalat kopplat till Folkpartiet av någon outgrundlig anledning, "vi står nära Folkpartiet. Några av oss är medlemmar, andra inte, men ingen av oss är medlem i något annat parti" (det är för övrigt förbjudet, i sann liberal andra)
Folkpartiet tar därmed upp kampen med Socialdemokraterna som Sveriges mest uppstyckade parti. Folkpartiet består nu av ungdomsförbund för ungdomarna, kvinnoförbund för kvinnorna, studentförbund för studenterna, hbt-förbund för hbtq-personer och invandrarförbund för de invandrade - och nu alltså ett liberalt förbund för liberalerna. Man kan ju fråga sig vilka det då blir kvar att ha tunga positioner i själva partiet? Ah, just det - Jan Björklund.
Hur kan man som modern liberal välja att satsa på det parti som skyr liberala värden mer än förstoppning. Utspel som förbud mot att tala sitt modersmål, tvångsgynundersökningar, statligt förbjuden elevdemokrati och nu senast slöjförbud haglar från fp-bunkern. FRA-spektaklet var bara ett exempel på ett parti som vill göra slut med sin ideologi. Men Liberati rycker på axlarna och utbrister "Folkpartiet (...) är det parti i Sverige som har bäst förutsättningar att fortsätta bära den liberala ideologin in i framtiden".
Trams.
Många av de som gick med i Vägval Vänster upptäckte att en modern syn på vänsterns budskap om solidaritet och rättvisa rimmar väldigt väl med den gröna rörelsen. Vissa av de gick då över till Miljöpartiet de Gröna. Ett obundet Liberati hade kunnat upptäcka att en modern syn på liberalismens budskap om individens okränkbara rättigheter och integritet gör det likaså.
Nu hoppas jag att det här nytillskottet i svensk politik överraskar mig. För hittills är jag tyvärr besviken. De fem punkterna som Liberati presenterar är väldigt lätta att ställa upp på, i alla fall i en svensk kontext; konflikten mellan privat och offentligt, global mobilitet, forskningsbaserad politik (hej folkpartiets skolpolitik?), egenmakt och en ny politikerroll. Men att i en lanseringsartikel för en modern politisk rörelse inte ens nämna klimat- och miljöfrågorna känns inte så lite tunnelseende. Men det är klart, man måste våga prioritera i politiken.
Jag som frihetlig och grön prioriterar att kämpa i en rörelse och ett parti som är på väg framåt, med både liberala och solidaritetsvärden - och inte ett på väg ner i unkenhöger och populism.
Fler: Philip är förväntansfull, LouiseP fördjupar, Frykman frågar var LUF är, Mattias Svensson är skeptisk, Amanda lämnar tyvärr (mp) för Liberati, Mattias utreder lite, Mikael var inte välkommen, Anna analyserer de fem punkterna, Maria gillar mig, Fredrik tycker att vi har bråttom i vår kritik m fl.
Att folkpartiet är det parti som bäst bär liberala värderingar in i framtiden är ju knappast en merit, med tanke på att liberalism, och andra idéfåror från 1700-1800-tal, svårligen kan vara framtidens melodi.
SvaraRaderaMycket du skriver kan jag ställa upp på, men på väg ner i ungehöger och populism var väl väl magstarkt?
SvaraRaderaMålet är inte och har aldrig varit att presentera en hel plattform från dag ett utan låta detta initiativ växa fram organiskt i sin takt. Det finns ingen brådska.
Att inte miljöfrågorna är med i bland de fem punktern är inte för att de inte är viktiga för Liberati på det hela taget. Men där finns redan idag en diskussion som är bred och där mp inte minst är bra på att driva debatt och se till att pespektiv belyses.
De fem perspektiv vi belyser är där vi idag tycker att att det behövs en grundlig diskussion om några av de magplask som har skett både hos fp och andra liberaler de senaste åren. Det är också frågor där vi tillsammans kunde hitta en bred plattform tidigt.
Det kommer fler perspektiv och ställningstaganden vartefter de förankras och flera i nätverket drar i dem.
Visst är vi obunda, men samtidigt togs en del av initiativet av redan aktiva inom fp och även vi som inte har partibok alls tycker att det är ett riktigt strategiskt val att i första hand försöka på verka det parti där vi direkt har medlemmar på "insidan". Målet är att nå resultat, inte att stå vid sidan om och bara sträva efter obundenhet och gnälla. Vi kommer att fokusera på att göra och påverka debatten, både inom partierna (även om spetsen och moroten i första hand riktas mot folkpartiet) och i opinionen i stort.
Jag tror att du liksom andra har mer bråttom än vad vi har. Att intresset är stort är ju roligt, men det är inte om det vi gör passar i andras idéer om vad som är viktigt som är viktigt för Liberati just nu. Målet är att vara långsiktigt och uthållig som pragmatisk liberal perspektivgivare.
Alla är definitivt inte lika ensidigt misstänksamma och otåliga som du min vän...
Fasen nu försvann det en massa...
SvaraRaderaDessutom stavar jag illa ser jag. Unkenhöger skulle det ju vara.
Ja, det är ju knappast Liberatis ambition att följa med på tåget om unkenhöger och populism står på agendan. Det är ju det vi vill motverka.
Jag håller med dig om samtliga punkter i stycket där du med räta häcklar magplasken som fp har genomfört de senste åren. Tror säkert att du förstår att jag varit drivande just när det gäller frågan om evidens och kunskapsbaserade reformer.
Rycker på axlarna gör vi knappast. Det handlar om att göra en analys av vad hur grundmaterialet i ett parti ser ut, och det är knappast i fp-bunkern i partiledningen vi heller hittar våra främsta allierade.
Så, jag ser fram emot att du kommer att vara en krävande kritiker när det är på sin plats, men också beredd att ge ros då vi ger oss på mörkerkrafterna i den vilsna liberala skaran. För frihetligheten och solidariska mål delar vi. Mer än du kanske ser nu.
Enligt Bard hade ni ju personer med partibok i mp och c, men de har lämnat partierna för att "få" vara med i Liberati. Varför tänker ni så?
SvaraRaderaVilken är frågan? Undrar du varför personer har lämnat sina partier för att gå med i Liberati? Dom anser förmodligen att dom kan påverka svensk politik i en liberal riktning genom att gå med i Liberati. Att folk som är vänsterpartister till exempel inte kan vara med i Liberati beror på de stora ideologiska skillnaderna. Det hade inte gått att driva några frågor konstruktivt då. Detta är väl i sig inget konstigt? Ni vill väl inte ha med Moderater i mp?
SvaraRaderaDet är egentligen ganska enkelt när det gäller partitillhörigheterna.
SvaraRaderaInitiativet till Liberati kom från några som var aktiva i fp och några av oss som inte har partibok alls och som vill se en annan pargmatisk liberal linje både hos fp och hos andra partier och krafter. Blicken är dessutom inte bara på Sverige utan vi letar och kikar utanför våra gränser också.
Kontentan av diskussionen var sedan hur vi skulle kanalisera initiativet så att vi kommer till skott och börjar reellt påverka vad som händer i politiken, inte bara blir en gnällig tankesmedja som publicerar rapporter som ingen läser.
Analysen gav snabbt att vi alla, oavsett om vi var medlemmar i fp eller inte, var djupt besvikna på den väg fp har gått i många frågor och att kompassen har kastats över bord. Att då skjuta in sig på att skapa en förändring där var ju strategiskt det bästa valet eftersom vi redan hade alla kontakter in i partiet som vi skulle behöva för att ge elchocker på rätt ställen så att det liberala hjärtat verkligen började slå igen.
När vi värderade partiorganisationerna över ytan, och då inte bara i Stockholm och i partiledningarna, fann vi att det i fps medlemsled och aktiva runt om i landet fanns en mycket mer grundad uppfattning om de liberala idéer vi själva förespråkade och att det på gräsrotsnivån finns en betydande trötthet på den väg fp har gått under de senaste årens partiledningar. Det kunde vi inte finna exempelvis hos c eller mp. Grogrunden är därför god för att få en bred och effektiv plattform.
Att ge sig in och använda aktiva i ett parti för att bryta upp debatten och tippa balansen i de för oss viktiga frågorna blir då svårt om vi också skulle rekrytera personer från c och mp (eller andra partier också för den delen för det är nog bara från v vi inte har fått någon som har knackat på dörren). Det skulle lätt kunna bli slitningar och svårt att hålla en linje i våra strategival om vi tvingas handskas med flera röstmaximerande organisationer samtidigt. Det blir en för besvärlig agenda helt enkelt i nuläget.
Det innebär inte att alla kloka människor i mp och c som är intresserad av en breddad liberal debatt med frihetliga pragmatiska värden inte kan umgås med oss. Tvärtom. Men att vara med i kärngruppen och jobba med strategierna blir svårt helt enkelt.
Så vi gjorde det valet nu, och de funkar lysande! Det strömmar in personer med stark liberal förankring som har väntat på det här initiativet länge och har breda kunskaper i alla fält inom politiken och näringslivet. Så just nu känns det som att vi gjorde helt rätt.
Att några har valt att lämna mp eller c för att vara med är snarare ett tecken på att dessa individer har gjort samma analys som vi när de har fått diskutera det med oss. De såg helt enkelt samma möjlighet att göra ett ordentligt avtryck på debatten på sikt. Vi har aldrig tvingat någon, men gjort det klart varför vi har gjort detta val och sagt att de är välkomna om de delar den idén.
Ingen av oss har bråttom och vi har andra saker vid sidan om Liberati som håller oss sysselsatta. Där skiljer sig dynamiken vi har och vill ha avsevärt från din vardag hos ett parti. Vi kommer att ha helt olika arbetsdynamik och metoder, och det är väl det som utgör en levande demokrati?
Vi är inte en öppen folkrörelse eller partiorganisation på de sättet och har inte ambitionen att vara det. Vi är ett nätverk, eller organism om du föredrar det, där ett antal drivande individer med en gemensam idé vill åstadkomma något beständigt. Så ur det perspektivet är det inte viktigt med en total öppenhet. Det gör oss starkare och har det visat sig mer intressanta för många att våga samla de personer man vill arbeta med. Det är nog ingen skillnad egentligen mot andra nätverk både i yrkeslivet och privat där du också samlar dina gelikar för att diskutera, nätverka och påverka beslut och agendor på sikt.
Vad framtiden visar får vi se. Jag håller det inte för otroligt att vi på sikt kommer att se en stärkt pragmatisk liberal mitt i svensk politik, och det är många av oss i Liberati gärna med och främjar. Då finns det alla möjligheter till att hitta allianser och bra debatter med både mp och c, eller kanske som jag tror kommer att se initiativ till sammanslagningar mellan partier eller falanger från flera partier. En spännande utveckling lär följa.
Från december kommer vi att med jämna mellanrum hålla öppna diskussionsforum i form av pubar och seminarier. Vi tror att det kommer att bli mer tydligt då hur bred vår organism håller på att bli.
Sen...
Apropå evidens så var det ju ett intressant inlägg om Björklund och skolfrågan på TV4 (tror jag det var) ikväll. Såg bara lite när jag kom hem och hann inte se riktigt vad det var för vinkel. Där är vi nog på samma linje du och jag Anders, och det har vi ju diskuterat förut :-)
Hittade hit via Maria Ferm. Klockrent formulerat.
SvaraRaderaDet här känns väl lite som att MP skulle lansera en extern grupp som fokuserar på miljöfrågor?
SvaraRaderaKonstigt.
Eller har jag missförstått något, vad är poängen?
Ja Erik Malm - du har nog missuppfattat det eftersom Folkpartiet inte har varken initierat eller organiserar Liberati.
SvaraRaderaLiberati startades av en liten kärna bestående av Camilla, Alexander, Gunnar och Claes. Sedan har ett gäng människor bjudits in på olika rekommendationer att delta.
Liberati är inte en enfrågerörelse som en miljögrupp till Miljöpartiet vore, utan en "perspektivbyrå" kanske en ideologisk vakthund, en låslampa och en tankesmedja. Oklart ännu - men om det är något Liberati inte är så är det en folkpartistisk nickedocka.
Vänligen
Philip