20 januari 2009

jag ska ge "Gömda" till mina barn

Jag är verkligen inte först, eller ens tidigt med att säga det här, men ju fler desto bättre: Monica Antonssons bok bagatelliserar mäns våld mot kvinnor.

Antonsson störde sig så mycket på att Liza Marklunds bok "Gömda" hade underrubriken "sann historia" istället för "baserad på en sann historia" så hon skrev en helt ny bok där hon intervjuade mannen som är dömd för att misshandlat "Mia Eriksson" och låter hans historia vara sanningen. Hon bryr sig inte om att intervjua de andra människorna som fanns i "Mias" närhet när hon var förföljd av mannen.

Liza Marklund skriver själv i Expressen:

"Antonsons uppgiftslämnare är, i de övervägande delarna av boken, någon av de bägge män som antingen (enligt egen utsago) dömts för misshandel av "Mia" eller legat i vårdnadstvist med henne.
Deras argument och ursäkter tas för ovedersäglig sanning.
Ja, han slog ju henne, visserligen vid flera tillfällen men det var ju inte så hårt. (Han brukar för övrigt bara slå ett slag åt gången, får vi veta. Inte liksom mata på med många slag efter varandra.)
Ja, visserligen fanns det läkarintyg på "Mias" skador, men de var ju inte så allvarliga. (...)"

Boken "Gömda" är en av de enskildt viktigaste insatserna för att höja kunskapsnivån bland svenskarna när det gäller mäns våld mot kvinnor. Vi var många som för första gången fick en bild av hur det kan gå till när en man bryter ner sin partner med fysisk och psykisk misshandel och hur den sortens relation ser ut, från uppvaktning och förälskelse till polisanmälan.

Den här insatsen vill nu Antonsson förringa genom att skriva sin bok och sedan göra PR-turné för sitt personliga varumärke i morgonsoffor och debattprogram. Imorse sa hon att det var "jobbigt" att debatten blivit så intensiv. Ett tips, Antonsson - tacka nej till sofforna och intervjuerna!

För vad har nu hänt? Debatten har gjort att "Mia Erikssons" före detta man, offentlig person i och med Antonssons bok, medverkar i Debatt. "Mias" familj träder fram i Expressen för att säga emot honom. Det tog förstås inte lång tid innan "Mias" identitet röjs.

Ett mediedrev har sina offer. Via Alex hittar jag Tiina Rosenbergs artikel på Newsmill om hur ett mediedrev byggs upp:
"Ett drev sätts alltid i gång av en eller flera angivare. De är oftast människor som känner sig kränkta och förbigångna. Drev är förvisso baserade på mer eller mindre "sanna" historier. Drev är berättelser. Det vi nu ser är kampen om vilken berättelse som kommer att gå vinnande ur denna strid. Drevet fungerar så väl och effektivt därför att det följer dramaturgin för en av våra mest älskade berättarformer, melodramen."


Men det stora offret är inte Lisa Marklund, eller ens "Mia Eriksson". Den stora förloraren på den här pseudodebatten om ett "baserat på" är sakfrågan. Mäns våld som bagatelliseras och ifrågasätts. Way to go, Monica Antonsson.

Expressens Björn Wiman sammanfattar det snyggt:
"'Gömda' i sig har blivit en symbol för mäns våld mot kvinnor. Hur boken uppfattas påverka hur man ser på samhällsproblemet i framtiden"
För mig blir det i alla fall Marklunds bok som jag kommer att ge mina framtida barn som en text jag tycker att de ska läsa, oavsett vilken underrubrik den har.

11 kommentarer:

 1. Anonym11:35

  Dumheter! Börja med att läsa Antonssons bok så förstår du syftet med boken. Den handlar inte om det du försöker få det till.
  Hade Marklund varit hederlig från början så hade denna situation uppståt, det finns faktiskt en gräns för hur mycket ljug man kan komma undan med. Anser jag då...

  SvaraRadera
 2. Anonym11:37

  Jag menar förstås att denna situation inte hade uppståt...slarv av mig.

  SvaraRadera
 3. Anonym12:45

  Läs gärna Nyheter24:s intervju med TV4-reportern vars inslag blev ställda:

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/113945-liza-marklund-skandalen

  SvaraRadera
 4. Anonym13:13

  Vilket bra och klokt inlägg! Du har verkligen förstått vad detta handlar om. "Gömda" borde vara obligatorisk läsning i skolor och på arbetsplatser. För så ser många mäns våld mot kvinnor ut. Att en liten grupp förvirrade och bittra typer hatar Liza Marklund är sorgligt, men ändrar inte min uppfattning om att "Gömda" är lysande. TVärtom! Vad som förvånar mig är att gruppen runt Antonsson vill försvara en dömd kvinnomisshandlare? Det är inget annat än äckligt.

  SvaraRadera
 5. Att du verkligen inte tycks ha fattat debatten stöds av ditt skraltiga grepp om kronologin: ''Debatten har gjort att "Mia Erikssons" före detta man, offentlig person i och med Antonssons bok, medverkar i Debatt. "Mias" familj träder fram i Expressen för att säga emot honom. Det tog förstås inte lång tid innan "Mias" identitet röjs'', skriver du.

  Kolla dateringen på DN-artikeln så ser du att det var långt innan den upplagan av Debatt sändes.

  SvaraRadera
 6. Jerry: Antonsson sa i TV4 att om Gömda haft underrubriken "baserad på en sann historia" så hade hon inte skrivit sin bok. Det är alltså de två orden debatten handlar om.

  Gömda är en dramatiserad berättelse som är anonymiserad för att man inte ska kunna få fram "Mias" identitet. Det har Antonsson röjt - på grund av två ord i en underrubrik.

  Christian: Jag menade inte att röjandet av identiteten var en direkt följd av artikeln med familjen, utan en följd av att "Mias" ex-man och alla andra inblandade nu är offentliga personer i och med boken. Men jag ser att det är klumpigt formulerat.

  SvaraRadera
 7. Peter15:24

  Om det är så våldet mot kvinnor ser ut varför skrev då inte Liza Marklund en sann historia då istället för en lögn?
  Det är du som bagatelliserar våldet mot kvinnor som skriver att den viktigaste boken som skrivits i ämnet kvinnovåld är en islamofobisk roman. Varför inte hänvisa till "Flickan och skulden" eller någon annan bok som grundar sig på verifierbar fakta istället? Och var någonstans bagatelliserar Antonsson våld? Tvärtom så var hon väldigt fördömmande mot Osama och skrev även om det våld han utsatt en senare flickvän för.
  Du vet säkert att om man har torrt på fötterna så behöver man inte ljuga.

  SvaraRadera
 8. Hon skrev en och annan deckare
  plus en "dokumentär".
  Blev med tiden allt fräckare,
  hoppades, att det bär.
  Hade minsann
  ett "politiskt program".
  Sagan blir grann,
  slutar med skam
  och hon framstår nu som allt näckare.

  SvaraRadera
 9. Det finns mycket att säga om ditt inlägg. Men jag nöjer mig med att tips om denna text, och be dig fundera över om det verkligen är en bra idé att ge "Gömda" till dina barn:

  ”Konsten att berätta och konsten att läsa historier: Gömda. En sann historia – romantik, spänning, melodram, utvecklingstematik och populärorientalism”, i Svenskläraren nr 4, 2006, s. 19-26

  Finns att ladda ned på:
  http://www8.umu.se/littnord/personal/Heith.htm

  SvaraRadera
 10. Anonym12:15

  Anders Wallner: Du har fel. Debatten är mycket större än så och har så blivit efter den utveckling vi har sett.

  Vill också säga till Anonym nr 2 att med den debattekniken och oviljan att ens försöka förstå syftet så tror jag att din ton istället skrämmer bort människor som undrar vem du är? Varför anonym förresten?

  SvaraRadera
 11. Anonym22:41

  Äntligen!
  För mig spelar det ingen roll om M.A säger att gömda-böckerna är baserad på lögner, hon och alla andra kritiker där ute kan säga exakt vad dom vill för att skydda Sveriges norm och ramar..

  Men sanningen är den att dessa män faktiskt finns.. Och ja, såklart även här i Sverige. Jag är nu ett vuxet barn till en far som missbrukat droger, slagit min mamma fastän dom inte bott ihop sen jag fyllde två, han förföljde oss och hittade oss varthän vi var. Jag har alltid varit rädd för honom, han har aldrig varit en pappa till mig. Eftersom jag sett honom slagit min mamma.

  Så gömda-böckerna för mig är helt underbara böcker och jag kommer alltid att tro och idolisera Mia Eriksson för hennes styrka att våga berätta sin sanning!

  SvaraRadera