30 december 2008

årskrönika 10/10: årets bok

Som liten slukade jag böcker snabbare än glass. Men som för alla andra tappade jag den skönlitterära lusten när jag började plugga. Som tur är har ju 2008 varit ett studiefritt år...

Pittstim (red Inti Chavez Perez, Zanyar Adami): 15 unga män som relativt ocensurerat funderar kring vad de gjort i egenskap av just män och varför. Ingen tankerevolution, men den triggade en del egna funderingar.

Vi måste tala om Kevin (Lionel Shriver): Brevroman om det värsta som kan hända en förälder. På sin 16årsdag begår Kevin en Columbine-liknande skolmassaker. "Kunde inte lägga ner den"-varning.

Vilda Svanar (Jung Chang): Starkt om tre generationer kvinnor hårda prövningar i maoismens Kina. En levande historiebeskrivning om diktatur och fascism och starka överlevare.

Tyst Hav (Isabella Lövin): Fiskens Al Gore förklarar utförligt och pedagogiskt den katastrofala situationen i havet och kan få vem som helst att bry sig om ålar och torskar. Men det som verkligen lyfter boken är epilogen "Två sekunder" - en av de bästa sammanfattningarna av grön ideologi, utan att ens försöka vara det.

(ny kategori)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar