14 november 2008

inanimal lag ska göras om

På 40-talet hade Sverige en lagstiftning som förbjöd "onaturligt" sex. På den tiden innebar det bland annat oralsex, samkönat sex och sex med djur. När den avskaffades försvann alltså kriminaliseringen av samtyckande sex mellan vuxna individer. Men med badvattnet flög också förbudet mot att sätta på din hund.

De Gröna har kämpat i riksdagen, för döva öron. Trots att alla argument är på vår sida har varken den förra s-märkta eller Allianza-regeringen velat förändra lagen till den brittiska modellen, där sex med djur per definition är olagligt - oavsett om det kan bevisas att djuret skadats fysiskt eller inte.

Den förra regeringen lät dåvarande djurskyddsmyndigheten utreda frågan, som kom fram till att en ny lagstiftning låg i djurens intresse. Det pågår idag övergrepp av djur som inte täcks in av djurskyddslagen. Djurskyddsmyndigheten var den första myndighet som Alliansen la ner efter valet.

Och sist frågan var uppe gjorde jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) sig till en av regeringens mest kända ministrar för youtubegenerationen.


Men nu, efter några kvällstidningslöp för att väcka uppmärksamhet och opinion finns några första teckenförändringar.

Ett litet steg i djungeln av lagstiftning, kan tyckas. Men ett stort steg för djuren i Sverige.

4 kommentarer:

 1. Anonym10:15

  Jag är inte särskilt inläst på den här frågan, men på vilket sätt räcker inte den nuvarande djurskyddslagen till också mot tidelag?

  SvaraRadera
 2. För att idag måste man bevisa att djuret lidit fysiskt av sexakten för att det ska vara straffbart.

  SvaraRadera
 3. Oralsex? Really? På 40-talet?! Ibland är minnet kort i samhällsdebatten...

  (Nu syftar jag alltså inte på den möjligen tänkbara situation som kan uppstå när exempelvis en hund slickar i sig något gott som dess ägare av en ren händelse, eller kanske av misstag – vad vet jag, jag lägger ingen värdering i det – har låtit stryka över sitt kön.)

  SvaraRadera
 4. Allt sex som inte syftade till fortplantning inom äktenskapet var i lag förbjudet på 40-talet.

  (Ingen värdering i det ;))

  SvaraRadera