13 november 2008

genuspartiet de gröna

Genusforskning är ett bespottat akademiskt område. Jag har hört otaliga (nästan alltid) män som, utan att ha läst ett enda poäng, avfärdar samtlig forskning på området som politiserad, vinklad och onödig.

Därför är det skönt att se att det fortfarande finns ett parti som är berett att stå upp för vikten av en starkt forskning på området. Miljöpartiet de Gröna riktar i vår forskningsmotion 30 miljoner riktade kronor till genusforskning.

Om inte staten säkrar forskning på jämställdhetsproblemen, mansnormer och sexism, hur tänker då regeringen att samhället ska hitta nya, smarta lösningar för att nå ett jämställt samhälle?
Nyamko Sabuni verkar ju onekligen vara i behov av nya idéer.

(Dessutom, med tanke på att inte ens en jätte som Svenskt Näringsliv har någon anställd som arbetar med jämställdhet så verkar det finnas ett arbetskraftsbehov på området. Varje företag borde ha en genusvetare.)

4 kommentarer:

 1. Det kanske inte huvudsakligen är utökad forskning som det finns ett behov av, utan just att göra den befintliga kunskapen på området mer tillgänglig och tilltalande för de som i nuläget avfärdar den som politiserad, vinklad och onödig?

  SvaraRadera
 2. Därav slutpassusen om vikten av att företag inser vikten av utbildade genusvetare.

  Forskningen på området är dock extremt underfinansierat, i jämförelse med andra discipliner.

  SvaraRadera
 3. Underfinansierad i förhållande till vad? Antalet studenter och anställda på dess institutioner? Även The Ministry of Silly Walks var ju underfinansierat (skojar, men lite mer klarhet skulle inte skada)

  SvaraRadera
 4. Nisse: Det finns alltså idag inga statliga öronmärkta pengar över huvud taget till genusforksning.

  Birgitta Jordansson har gjort en utredning som visade tydligt att öronmärkta pengar är
  nödvändiga om pengarna till genusforskningen skall hamna på just det och ingen annanstans (faktum är att inte ens öronmärkning räcker alla gånger).

  Läs gärna Öronmärkning eller integrering av Lisbeth Larsson.

  SvaraRadera