1 oktober 2008

att ta avstånd från våld

Tomas Melin skriver på SVT.se/Opinion att Grön Ungdom legitimerar våldet som inträffade under Reclaim the streets-festen i Malmö för ett par veckor sedan.

Det låter ju väldigt märkligt, tänker jag. Grön Ungdom är ju ett pacifistiskt ungdomsförbund. Så jag går in på Grön Ungdoms hemsida. Där hittar jag inget om att Grön Ungdom helt plötsligt tycker att det är okej att kvadda bilar och kasta sten. Däremot hittar jag en artikel om att Grön Ungdom deltog på European Social Forum i Malmö samma helg.

Men menar Tomas Melin verkligen att bara för att man deltar på en festival under samma helg som det blir våldsamheter så har man legitimerat våldet?

Och gäller inte den logiska kullerbytten i sådant fall också det studentförbund där Tomas är högsta tjänsteman? Gröna Studenter deltog ju också på ESF och har, till skillnad från Grön Ungdom, på sin hemsida kommenterat helgen som "givande" och "härlig". Med all rätt, för vad jag har förstått så var det ett otroligt lyckat ESF med en enorm fredlig demonstration och hundratals lyckade seminarier.


Jag var på plats i Göteborg under EU-toppmötet 2001. Jag vet hur svåra situationer som uppstår när våldsromantiserande testosteronstinna vänsterhuliganer och demonstrantknackande poliser är på samma ställe. Det spelar tyvärr ofta ingen roll att de fredliga demonstranter och professionella poliser är så många fler. Våldsamma situationer uppstår ofta ändå. Det vi behöver är fler metoder för oss fredliga aktivister att hantera våldssituationer och mer utbildning för polisen. Så att de goda krafterna, som Grön Ungdom och professionella poliser, kan samverka för demonstrationsfrihet och mot våld.

Men förenklade analyser om att alla i hela Sverige måste skicka pressmeddelanden och säga "jag tycker också att våld är fel" är inget jag känner något behov av.

6 kommentarer:

  1. Anonym10:29

    Hej Anders!

    Jag upplever ditt inlägg som raljant. Tråkigt!

    Vad jag efterfrågar är INTE ytterligare ett pressmeddelande. Vad jag efterfrågar är en diskussion om våldets orsaker och hur även de ickevåldsliga demonstranterna ska kunna stävja problemet i framtiden.

    Idag avsäger sig snarare ickevåldarna sitt ansvar, just med pressmeddelanden eller andra former av läpparnas bekännelse. Det räcker inte.

    SvaraRadera
  2. Och vad hindrar dig från att diskutera? Det finns ett internforum där alla medlemmar kan dra igång diskussioner om alla ämnen. Det finns till och med en tråd om ESF. Det är bara att sätta igång.

    (Men debattonen har ju mindre chans att bli konstruktiv om man innan man ens börjat diskutera slagit fast att "grön ungdom legitimerar våldet" på en extern debattsida.)

    Är för fortfarande nyfiken på hur Gröna Studenter tagit avstånd från våldet på "Reclaim the streets".

    SvaraRadera
  3. Anonym10:55

    Det du skriver om att debatten blir sämre om man lyfter den på "en extern debattsida" känns konstigt. Jag lyfte frågan för över ett år sedan på min blogg. Då gick artikeln inte ut på SVT Opinion men reaktionerna var precis likadana då: upprörda, oförstående, defensiva.

    Det finns ingen förståelse för att också ickevåldsliga demonstranter är en del av problemet. Det vill jag lyfta upp och diskutera.

    Jag diskuterar gärna ditt stycke om hur de goda krafterna kan samverka mot våldet. Den diskussionen har helt kommit bort, och det är tråkigt att du dränker det stycket i raljans.

    Vilka metoder vill du se för att möta våldet i framtiden?

    SvaraRadera
  4. Men det du gör fel, Tomas, är att koppla ihop ESF och Reclaim. ESF gick, vad jag förstår, helt lugnt till. Det var en Reclaim-fest, med andra arrangörer, som spårade ur. Det jag skriver är att man inte kan skylla på organisationer som inte ens medverkade.

    Våld handlar till stor del om maskulinitet. Pojkar som växer upp och blir våldsanvändare, på Reclaim, på fotboll, i hemmet mot sina partners och mot invandrare och hbt-personer på stan. Det är en diskussion om våld.

    Men om du specifikt vill diskutera våld i samband demonstrationer så måste man ju titta på varje enskilt tillfälle. Exakt hur det hände i Malmö vet jag inte.

    I Göteborg 2001 så gick alla aktiviteter som Gbg01-arrangörerna ansvarade för helt lugnt till.

    Däremot utbröt våld dels när polisen valde att göra insatser utan att kommunicera med arrangörer (som avspärrningen och utrymningen av Hwitfeltska. Där tror jag att det är jätteviktigt med förebyggande arbete och dialoggrupper. Att polisen inte är konfrontativ när det inte finns ett hot. Att människor känner sig talade till och inte rättsvidrigt behandlade. Även på Schillerska gymnasiet var det lika våldsamt, men då var det enbart polisvåld mot fredliga demonstranter och inte lika medialt uppmärksammat.

    Det uppstod också våld när grupper arrangerade demonstrationer utan tillstånd, som Avenyn och Reclaim. På Avenyn lämnade polisen platsen och lät AFA-gänget smasha skyltfönster i fred. Det tror jag var ett dåligt beslut. Reclaim var jag inte på.


    Jag vidhåller att polisen behöver utbildning för hur man vidhåller lugn istället för hur man pucklar på folk bäst. Jag hoppas att det är bättre idag.

    Vi som demonstrar bör intensifiera det arbete som redan sker, med ickevåldsträningar, dialog med polisen, öppenhet. Och att inte stänga ute det "svarta blocket", utan arbeta för att de ska gå med i samma demonstrationer - men fredligt. AFA går ju t ex även med i Pride-paraden, utan att använda våld.

    Jag är för övrigt fortfarande nyfiken på hur Gröna Studenter tagit avstånd från våldet på "Reclaim the streets".

    SvaraRadera
  5. Anonym13:07

    Tack Anders för ett sakligt svar! Det är precis den här typen av diskussioner vi borde ha mer och oftare.

    Men för att börja där du börjar: jag blandar inte ihop det. Däremot finns det kopplingar som inte går att bortse ifrån, jag tror också att vi som gillar ESF gör ESF en otjänst om vi inte också gör den kopplingen. Jag har lagt ut texten kring detta i ett svar till Maria F på min egen blogg, titta gärna in där.

    Sedan tror jag att du har rätt i mycket vad gäller polisen. Men jag tror också att de har tagit tag i sig själva och blivit bättre. ESF hyllade tydligen polisens arbete i Malmö, enligt en kommentar på min blogg. Det kan mycket väl stämma, och skulle då tala för att polisens arbeta redan blivit mycket bättre.

    Utbilda poliser ska vi förstås fortsätta med, men vi måste också titta inåt. Diskutera hur vi ser på den här typen av arrangemang, hur vi ska agera i dem och hur vi opinionsbildar kring dem. Också detta har jag mer utförligt skrivit om i sagda kommentarstrådsdiskussion med Maria F. Hoppa gärna in i den diskussionen!

    SvaraRadera
  6. Anonym20:52

    Hej Tomas! (och Anders såklart!)

    En trevlig konsekvens av att inte vara språkrör längre utan i stället ha ett helt normalt jobb :-) är att jag har väsentligt mindre tid åt att läsa massa bloggar! – men nu hamnade jag här tillslut ändå.

    Jag skulle också vilja se en mer saklig ton i debatten. Det kräver dock självinsikt och ansträngningar på alla håll. Det är inte konsekvent att klaga över att mötas av en raljant ton när man själv uttrycker sig med beskrivningar som ” likt barn på julafton” och ” nästan fnittrande” om sina meningsmotståndare. Inte trevligt någonstans, och inbjuder knappast till saklig debatt.

    Ditt påstående att jag (och Alexander) stödde våld genom att delta på demonstrationen i Tyskland bygger på att jag skulle dela din uppfattning att fredliga demonstranter genom sin närvaro bidrar till våldet, och därför bör stanna hemma om våldet ska minskas. Det gör jag inte. Vad som i stället bör göras skriver Anders mycket bra om.

    /Ellinor

    som fö övrigt inte var i närheten av Malmö under ESF, utan i Tyskland och hade det väldigt trevligt denna gång.

    SvaraRadera