4 september 2008

om S&M:s asyläktenskap

Efter en passning av Magnus Andersson måste ju även jag kommentera dagens DN Debatt av Veronica Palm (s). Du kan vara lugn, Magnus, miljöpartiets talespersoner i frågorna Bodil Ceballos och Mehmet Kaplan har självklart sågat förslaget om att på sikt lagstifta om kommunarrest.

Veronica stod i SVT Morgon häromdagen och rasade mot Tobias Billströms artikel, för att den hade "främlingsfientliga undertoner". Jag blev förvånad, då S & M i princip delar asylpolitik - och retorik. Det är samma problematik med Veronica Palms artikel som med Tobias Billströms - flyktingmottagningen utmålas som ett problemområde. Varken S eller M har någon trovärdighet i att "lösa" frågan och folk lockas därmed till de bruna alternativen som har "enkla lösningar" på problemen: Ta in färre. Begränsa antalet "kulturellt avlägsna". Skicka hem dom om det går. Assimilera de som ändå stannar.
Det hände i Danmark. Det kan hända här.

Med klimatförändringarna kommer ännu fler människor att fly från sina hem. När länder reser sig ur fattigdom så kommer viljan att arbeta och studera i andra länder att öka. Det här ska vi bejaka på alla sätt. Låt fler komma hit. Validera deras utbildningar. Mångkulturanpassa hela Sverige.

Tänk om Billström och Palm (och deras partier) la hälften av tiden som de ägnar åt att kommunicera "vi tycker också att flyktingmottagandet är ett problem" till att formulera kreativ politik mot diskriminering, för mångkulturella skolor och arbetsplatser, för snabba asylprocesser, för att låta människor som kan få ta sig in på arbetsmarknaden, för stimulans av internationellt gångbara mångkulturella företag och för mötesplatser mellan ungdomar med olika bakgrund...

6 kommentarer:

 1. Och vilken fiffig lösning förespråkar du för t ex kidsen i Rosengård, Malmö?
  Du har ju helt rätt i dina bevekelsegrunder men sluta med slagorden och bli konkret!

  SvaraRadera
 2. Tja, den ende som är brun här är nog du, Anders...

  SvaraRadera
 3. Rickard19:33

  Kommer man hit och lever på de skattepengar som skattebetalarna kämpat ihop så får man faktiskt finna sig i att inte få bidrag för att bo var man vill.
  Det är ju skattepengar vi tar från pensionärer, infrastruktur satsningar, brottsbekämpning, vård och omsorg mm och lägger på de som kommer hit. Vi får betala med sämre välfärd och de får inte få bo exakt var de vill i landet. Konkret exempel:

  Krister-gamling med dåliga knän får vänta några månader eller år extra på sin knäledsoperation pga att vi tar emot Abdulla, han får i sin tur inte bo precis där han vill om han ska leva på skattepengar.

  SvaraRadera
 4. Två år vid makten och redan förbrukat sin trovärdighet i att lösa flyktingmottagningsproblemet? Det var ett snabbt avfärdande.

  SvaraRadera
 5. Anonym21:06

  Hur i hela friden är det möjligt att så fullständigt sakna verklighetsförankring? Har miljöpartiet beslutat att schizofrena behöver integreras bättre i samhället och därför plockat in hela bunten i partiet, eller vad är det fråga om?

  En sådan oansvarighet som miljöpartiet verkar stå för idag borde klassas som landsförräderi.

  SvaraRadera
 6. gubben: Jag avslutar med en del konkreta områden som jag tycker är prioriterade - antidiskriminering, snabbare asylprocesser och mångkulturella skolor och arbetsplatser och så vidare.

  Rickard: Det vi vill ha är ju samma regler för alla. Om man väljer "eget boende" (ebo) så får man inget bidrag. Du sprider myter om invandring.
  Svensk ekonomi, som du värnar om, är beroende av invandringen.

  Nisse: Det jag syftar på är att varken S eller M upplevs idag ha någon trovärdighet bland de som vill ha radikala svar på "problemen med invandringen". De blir bara bekräftade i sin problembild och kan stärkta i det rösta på t ex SD.

  Anonym: När en person som blir provocerad av att jag kräver samma lagar för alla, oavsett etnicitet och om de är nyinflyttade kallar mig "landsförrädare" tar jag det som en komplimang.

  SvaraRadera