12 september 2008

EU, USA och miljön

Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, vidareutvecklar sina argument för att EU-medlemskapet är en vinst för miljön på Nejtillutträdeskravet.se. Miljöpartiet brukar hävda att vi är miljörörelsens röst i parlamenten...

Men Ja till utträde-gänget fortsätter att hävda att EU enbart är ett hinder för Sveriges nationella miljöpolitik. Till exempel skriver den ofta så kloke Johan Hellström det som ett av sina huvudargument. Jag undrar om han på allvar menar att EU hindrar allt miljöarbete. Till exempel ser jag inga EU-hinder för att genomföra all miljöpolitik vi tyckte var prioriterad nog att ta upp i valmanifestet 2006. Så vitt jag kan se tillåter EU att vi skatteväxlar, bygger järnväg, tar ambitiösare co2-minskningsmål och -åtgärder och bygger ut förnybar energi. Som svar får jag "det är likväl så att (märkligt nog) amerikanska delstater har större självständighet vad gäller miljölagstiftning än medlemmar i EU" Frågan är ju om det har hjälpt?

Har USA ett bättre miljöarbete än EU? Är det USA som är ledande i arbetet med det nya internationella klimatavtalet? Jag är skeptisk.

6 kommentarer:

  1. Här får man för att man är seg med att svara ;)

    Hos mej själv har jag nämnt azofärger och minkfarmningen.

    EU säger stopp när ett land vill göra något som riskera att inkränka på den för EU så viktiga fria rörligheten för varor och tjänster.

    Att jag nämnde USA har ju inte så mkt med landet i sej att göra, som att där tillåts enskilda delstater att stifta hårdare lagar.

    Tycker inte du det vore bra ifall EU tillät det oxå?

    SvaraRadera
  2. Johan: Visst finns det fall där EU hindrat Sverige att gå före, men samtidigt har vi ypperliga möjligheter att höja såväl koldioxidskatten som att släppa in fler människor på flykt, bara vi hade politiker som ville. Alltså är det politikerna som behöver bytas ut, och inte (i huvudsak) systemet det är fel på.

    Rösta bort konservativa från Europaparlamentet, moderater från riksdagen och utträdeskravet från mp:s politik.

    SvaraRadera
  3. Anonym23:16

    Jo man kan ju drömma om det, men det kommer inte hända. Minsta gemensamma nämnare gäller i EU. Plus att industrin har allt för stort inflytande. Liksom Frimurare och Maffia.

    SvaraRadera
  4. christian. som jag skrivit tidigare så hade man väl kunnat acceptera ifall EU hade jobbat på att få till bra miniminivåer, men EU nöjer ju sej inte med. därför ser jag ett stort fel i systemet.

    sen jag tycker du låter sossarna kommer lite väl billigt undan ;) i EU-parlamentet delar sossar och konservativa på alla viktiga poster.

    SvaraRadera
  5. Johan: Jo. Och jag tror att chanserna för ett EU som utvecklas i den riktningen är större om Sverige är medlemmar.

    SvaraRadera
  6. Johan: Finns det någon motsätning mot att inte sossar kan vara konservativa? ;)

    SvaraRadera