4 augusti 2008

europride 2008 - dagen efter

Precis som förra året måste jag ju försöka sammanfatta årets Prideupplevelse. I år med Euro-prefix.

Pride-toppen!

1. Prins Manvendra och Sylvester
Det går inte att beskriva mitt EuroPride utan att börja med vår invigningstalare och hans kollega. Att få vara deras Pride- och Sverigeguide under 11 dagar är nog den mest fantastiska uppgift en styrelseledamot kunde få. Två nya vänner, många skratt (och ett par tårar igår när vi sa hej då) och en inbjudan till Indien nästa år.

2. Bögjävlarnas kalsongfest
Jag hann faktiskt med ett par fester i år, men nivån sattes högt efter pocketreleasen av Bögjävlarna. Vem kunde ana att det skulle bli så bra stämning på SideTrack bara för att alla tog av sig kläderna? Speciellt kulturradikalen Reb made my night!

3. Familjedagen
I år var nästan hela familjen Wallner i Pride Park, mamma, pappa, storebror, svägerska och fyra brorsbarn åt halloumiburgare o pannkakor, tittade på kändisar och njöt av ett mulet lördagspride. Min bror blev inspanad av varannan bög på området och ett par av familjemedlemmarna lämnade inte parken förrän den stängde, efter lite champagne på hyllan och en omgång SingStar.

4. Pride House på Kulturhuset & Stadsteatern
För några år sen skämtade vi om att Pride House skulle kunna husera på Kulturhuset. I år var det fan på riktigt! Så maffigt och så rätt. House har hittat sitt hus efter flera års letande.

5. Segelpaus i skärgården
Det var ett klokt drag att ta med mina indiska vänner på en segeltur mitt i festivalen, det förstod jag från början. Men att mina vänner Fredrik, Tobias och Elias skulle bjuda på en så fantastisk dag med läcker mat och strålande väder - det var jag oförberedd på...

6. Styrelsen
Jag har suttit på många styrelsemöten i olika konstellationer och måste säga att sättningen i Stockholm Prides styrelse sedan årsmötet är svårslagen. Ett väldigt kompetent, engagerade och samspelt gäng! Jag ser fram emot vår "egen" festival, 2009...

7. Mums Mums - the musical
Helena Sandström med sidekicks bjöd på porrmusikal i den svettigaste lokalen sedan Stockholms bastuklubb gick i konkurs. En oförglömlig upplevelse, på många sätt.

8. Miljöpartiet de Gröna
Imponerad av Yvonne Ruwaidas DN Debatt-artikel, den gröna internationella konferensen på Pride House, Mats Pertofts utspel om Pride i skolor och tåget som tuffade genom paraden. Queerpartiet de Gröna gör det igen.

9. Hornsgatan
Jag har gått i styrelsens sektion (längst fram) förut, men i år var första gången som styrelseledamot. Och det är inte utan att det känns lite extra att trampa uppför Hornsgatan, till Pridelåten och kunna vara lite extra stolt över att representera en så cool organisation...

10. Lilla dansgolvet på Aladdin
Jag, Claes och Jesper från styrelsen var tre av de få som hittade till festivalens hetaste dansgolv med 90-talseuro och soulklassiker. Vilken kväll!


Pride-botten

1. Pride-censurdebatten
Jag tycker att debatten om att Sthlm Pride skulle "sätta munkavle" på journalister var helt galen. Samtidigt som det rasades över att vi ger journalister ordlistor med hbt-relaterade ord och tipsar om att inte skriva ut kön (om man inte vet vilket kön personen har) så prånglas artiklar och reportage ut där "transsexuell" används om dragartister och män blir beskrivna som kvinnor i redaktionella texter. Det är inte OK att behandla våra besökare på det sättet och att påminna journalister om pressetiska regler är inte censur. (Thella Johnson skrev en riktigt bra text i Aftonbladet Kultur under veckan, men jag hittar den tyvärr inte på nätet.)

2. Att missa Beautiful thing i Pride Park
Ja, egentligen hade jag kunna skriva "Att missa allt", men det hade ju varit att upprepa sig från i fjol. Men den suraste missen måste vara att inte få se smakprovet ur Beautiful thing, en pjäs som jag själv satt upp i Hudiksvall och som har premiär i Stockholm i höst. Jag hann i alla fall träffa regissören och producenten en snabbis.

3. Mr Gay Sweden-tävlingen på Münchenbryggeriet
Hur kan man ha som (ett av få) tävlingsmoment att alla deltagare ska svara på frågan "Save the world or fuck me hard?"? Och tro att det är OK? Pinsamt.

2 kommentarer:

 1. Anonym19:35

  "Helena Sandström med side kicks"!

  Jag känner mig kränkt.

  SvaraRadera
 2. Helena Sandström22:40

  Haha! Men Petter, han kanske blandade ihop oss? Vi är ju gingers båda två!

  SvaraRadera