16 augusti 2008

alla förskolor har genusperspektiv

Igår släppte Moderaternas arbetsgrupp för lika möjligheter sina jämställdhetsförslag, vilket bland annat innebar en kovändning i den moderata synen på genuspedagogik. Miljöpartiet har länge drivit frågan och gick därför ut med ett Grattis och uppmanade M att rösta för vår lika rättmotion som vi lägger till riksdagen i höst.

Då reagerade Svd:s ledarsida. Inte så mycket på grund av förslaget i sig, verkar det som, utan mest för att de gröna var positiva! "när man får beröm av miljöpartiet finns det oftast anledning att undra om man uttryckt sig otydligt eller rentav råkat säga något ogenomtänkt", skriver Per Gudmundson.

Hans största kritik ligger mot en märkning av förskolor efter om de jobbar med genuspedagogik: "en statlig könsbrännmärkning av förskolor som inte verkställer genusideologin till punkt och pricka som den citerats ovan vore dåligt", förklarar han och menar att det ska vara upp till föräldrarna och inte staten om barnen ska få någon motvikt till rosa och blå könsstereotyper.

Det jag inte fattar med Gudmundsons resonemang är hur vårdnadshavare ska kunna välja om det inte finns någon objektiv
märkning av förskolor. Den här sortens kategorisering av hur förskolor jobbar är ju bara positivt för valfriheten och vårdnadshavares möjlighet att bestämma vad som är bäst för sina barn.

När jag har barn vill jag ha en fullständig redovisning för hur en eventuell förskola jag ska välja åt knytet jobbar med jämställdhet och efter vilken syn på kön de arbetar. En märkning är ett toppenförslag.
För genusperspektiv är inget man skaffar sig, det är något alla förskolor redan har. Det är bara det att vissa genusperspektiv är sexistiska och heteronormativa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar