16 augusti 2008

alex och andra ungdomar mot EU-utträde

På Grön Ungdoms årsmöte var vi få som öppet argumenterade för att släppa den förlegade "Sverige ut ur EU - stärk istället nationalstaten Sverige"-linjen som Grön Ungdom fortfarande håller fast vid. Jag minns Elina Åberg, Christian Valtersson och Oliver Tovatt från talarstolen.

På bloggen "Nej till utträdeskravet", bland de 100 miljöpartister som outar sig som konstruktiva EU-kritiker istället för EU-motståndare blir vi ungdomar fler och fler: Johanna Rustad, Hannes Theander, Veera Jokirinne, Emanuel Blume, Annika Hirvonen, Gustaf Wiklund, Sven Elander, Tomas Eriksson, Alex Lindskog och förstås Rasmus Ling har alla presenterat sina argument för att rösta Nej till att Sverige ska lämna EU i miljöpartiets interna omröstning.

Senast i raden är idag Alexander Chamberland, som var språkrör för Grön Ungdom fram till i år. Han riktar klok kritik mot partiets vurmande för hur FN-systemet fungerar och att "klimatet [inte] räddas av att Sverige och en massa andra EU-länder tar ett steg tillbaka till att bli starkare nationalstater."

6 kommentarer:

  1. Jag skulle verkligen inte säga att det är den linje som jag företräder trots att jag är för behållet utträdeskrav, och jag tycker inte heller att det är särskilt juste att påstå det.

    SvaraRadera
  2. Okej... De mest florerande argumenten tycker jag annars verkar vara att "Sverige kan vara ett miljöföredöme utanför EU", "Sverige klarar sig bättre utan EU" och dylikt?

    SvaraRadera
  3. nu var jag iofs inte oppe i talarstolen på RÅM, men jag känner inte heller igen mej i någon "stärk nationalstaten"-argumentation. jag gillar inte tanken på en stor europepisk superstat, det innebär inte att jag vill stärka nationalstaten Sverige.

    min vision, vilken jag vet att exempelvis Joakim ovan inte delar, är ett världens förenade "stater". Där "nationalstatsnivån", i den mån den finns, snarast utgörs av region i befolkningsmässig storlek i stil med Västra Götalandsregionen. EU är inte ett steg mot den visionen, efter EU aldrig kommer avveckla sej självt.

    SvaraRadera
  4. så du menar ett parlamentatiskt "hopp" mellan ett världsparlament och en region i storlek med västra götaland? DÅ snackar vi centralstyrning, om alla frågor större än västra götaland ska behandlas av ett FN-ish parlament...

    SvaraRadera
  5. Anonym13:53

    Har också väldigt svårt för att Nej-sidan ska trycka på oss att vi vill stärka nationalstaten.

    Måste makten vi får tillbaka vara på nationalstats nivå?, är det där vi Miljöpartister kommer vilja ha den?

    Jag tror det är rätt lätt att hitta personer som gärna ser att mycket makt kan flyttas ner till t.ex. kommuner.

    Det är ju också, ett sätt, att minska denna känsla om nationalstaten som jag inte heller är så galen i.

    SvaraRadera
  6. anders. precis som kommuner idag samarbetar åtminstone någorlunda bra mellan varandra är jag övertygad om att regioner skulle samarbeta med varandra uteftr behov/tycke/smak, och då utan att behöva bry sej om några gamla förlegade nationalsgränser.

    SvaraRadera