14 juni 2008

grön sjukvårdspolitik

Ett sätt att få in en artikel på DN Debatt är att kritisera sitt eget parti. Idag är det representanter för s, v och mp i Kalmars landsting som inte gillar rödgrön sjukvårdspolitik. Senast i maj skrev Skånes landstingsrådet Anders Åkesson (mp) på samma tema.

Det märkligaste i dagens artikel tycker jag är citatet "Vi har haft svårt att förhålla oss ideologiskt till bland annat alternativa driftsformer". Men i mp:s partiprogram står det "Vi är positiva till lokala initiativ i form av alternativa driftsformer som intraprenad, entreprenad och kooperativ. På så vis ökar patienternas valmöjligheter liksom möjligheterna att ta tillvara nya idéer om arbetssätt och organisation" Det är en tydlig ideologisk grön ståndpunkt att främja många olika driftsformer inom sjukvården. Däremot kan det ju vara en ideologisk konflikt för vänsterpartierna.

Sedan vill artikelförfattarna att partiledarna och språkrören pratar ihop sig om en ny sjukvårdspolitik. Kruxet är ju att nästan all sjukvårdspolitik är landstingspolitik. Varför man då vill att partiets riksföreträdare ska diktera politiken för landstingspolitikerna känns märkligt. Vad jag minns var det ingen som skrev några motioner om några stora förändringar i vår sjukvårdspolitik på årets kongress (eller någon av kongresserna som jag varit på). Det känns ju som ett rimligare forum att diskutera på.

1 kommentar:

  1. Intraprenad, entreprenad eller kooperativ är en mycket begränsad form av alternativ. I princip inget av dem är ett fullgått alternativ till att driva det i landstingsform. De tre är lika usla alternativ, och skapar absolut ingen mångfald. Hur kommer det sig att (svamp) alltid tror att det kollektiva är lösningen på allt, inklusive barns inlärning. Väx upp...

    SvaraRadera