4 mars 2008

vårdnadsbidrag; nej, tack - sänkt arbetstid; ja, tack

Anna Norrman förklarar skillnaderna mellan Moderatregeringens vårdnadsbidrag och De Grönas barntidsförslag och sopar till Kd & co. Även JämO stämmer in: "förslaget om vårdnadsbidrag står i strid med de jämställdhetspolitiska mål som riksdagen lagt fast."

Jag tror på sänkt arbetstid (som t ex det gröna barntidsförslaget för småbarnföräldrar) istället för vara-hemma-bidrag. Det innebär att ge ekonomiska möjligheter för människor som behöver sänkt arbetstid som mest. Idag följer många kollektivtal ålder i frågor som semesterdagar och arbetstider. Det anses naturligt att "trappa ner" när man blir äldre. I själva verket är det väl småbarnsföräldrar som är i störst behov av att "trappa ner", för att sedan få jobba önskad grad igen när barnen blir större.

(Dock skulle jag vilja se ett förslag som ännu tydligare ökar takten för småbarnspappor att ta ut större del av föräldraledigheten.)

2 kommentarer:

 1. Skillnaden mellan barntid och vårdnadsbidrag är inte så häpnadsväckande som det kan se ut vid en första anblick. Det finns inget feministiskt eller fördelningspolitiskt rätt i barntidsförslaget, utan pengarna kommer med all sannolikhet mest att förstärka kassan hos mammor som redan nu jobbar deltid. För oss ensamstånde är det inget alternativ alls.
  Sen spär det på myten om att det händer nåt revolutionerande vid tre års ålder. så är det inte. Varför barntid för en tvååring, men inte för en fyraåring.
  Det är vårdnadsbidrag light.
  Kasst som fan.
  Sänk arbetstiden för alla istället.

  SvaraRadera
 2. Är helt med dig Törnblad!

  SvaraRadera