3 mars 2008

Grattis Molina och Johanna!

Idag är en historisk dag. För första gången i Sverige har en språkrörsduo med samma kön vaknat. Igår valdes nämligen Johanna Rustad och Molina Marshall till nya språkrör för Grön Ungdom Malmö.

Förra årsmötet röstade vi igenom en motion som gör att vi inte längre kvoterar in män på förtroendeuppdrag. Lydelsen i stadgarna är nu, ungefär, "förtroendevalda grupper ska bestå av minst 50 procent kvinnor", vilket till exempel möjliggör två kvinnor som språkrör (men inte två män). Det här systemet innebär att man behåller det positiva med kvotering; att man aktivt motarbetar kvinnors underrepresentation i politiska sammanhang - men att man samtidigt motverkar det negativa med kvotering; att kön ses som en egenskap som behöver kompletteras med varandra.

Nu kunde Grön Ungdom Malmös årsmöte välja de två mest lämpade för uppdraget. Lycka till Molina och Johanna!

8 kommentarer:

 1. Fair enough, så klart, men på slutet skriver du något som sätter lite smolk i den kvoteringspositiva bägaren: "Nu kunde Grön Ungdom Malmös årsmöte välja de två mest lämpade för uppdraget."

  Tidigare förklarade du ju att systemet "möjliggör två kvinnor som språkrör (men inte två män)", vilket rimligtvis måste innebära att GU inte kan välja "de två mest lämpade för uppdraget" om båda dessa skulle råka vara män, eftersom "det aktiva motarbetandet av kvinnors underrepresentation i politiska kretsar då är viktigare än att de två mest lämpade för uppdraget väljs. Eller?

  SvaraRadera
 2. (Lägg till ett citationstecken efter kretsar så blir min kommentar lite bättre.)

  SvaraRadera
 3. Freddi har rätt. Beslutet bör ses som ett steg på vägen, om man frågar mig. Och den här gången valdes de bästa kandidaterna.

  Så också till valberedningen, även om mötet fick se lite mellan fingrarna med sin princip om kvinnorepresentation.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte vad du fiskar efter, Freddi. Det är klart att man skulle vilja slippa kvoteringar på sikt? Men med tanke på hur listor och uppdrag ser ut i de organisationer som inte använder någon kvotering känns det väl knappast som att vi är där än?

  SvaraRadera
 5. Jag fiskade inte efter något annat än ett litet förtydligande: När du skriver att årsmötet kunde "välja de två mest lämpade för uppdraget" är ju detta tack vare att båda var kvinnor. Om de mest lämpade för uppdraget varit två män hade det inte varit möjligt.

  Förresten, ni hör ju till de mer (mest?) queerkompetenta politiska organisationerna. Hur påverkar det utformningen av kvotering? Jag antar att ni har någon mekanism som är mer finjusterad än de två binära könen som kategorier. Hur gör ni med transpersoner? Intergenderfolk? O.s.v.

  SvaraRadera
 6. I Grön Ungdom utgår kvotering från det självdefinierade könet, en väljer själv om det är manligt eller kvinnligt rör som känns bäst. Men det svenska språkrörssystemet är ju per definition heteronormativt.

  SvaraRadera
 7. Tack för upplysningen.

  SvaraRadera