28 februari 2008

nya miljöpartiet - de gröna

Mycket grön uppmärksamhet den här veckan. Senast Marias besked igår att hon inte längre står för EU-utträdet. I partistyrelsen skulle jag säga att vi är uppskattningsvis 50-50 i sakfrågan, men vi valde i princip enhälligt att föreslå avslag på den handfull motioner inför kongressen som vill slopa EU-utträdet. Ny politik på ett sånt här område måste vara upp till kongressen - eller kanske en ännu större process. Därför föreslår vi kongressen att rösta för en medlemsomröstning i frågan, förslagsvis i samband med att vi tar fram valsedeln inför EU-parlamentsvalet. På så sätt kan vi engagera fler medlemmar, även de som inte åker på kongressen, att delta i beslutet.

Tomas, Birger och Kristin tycker att det går snabbt - att partiledningen byter politik på viktiga områden: betygen, medborgarlönen och EU-utträdet.

Jag håller inte med.

När det gäller betygen ligger politiken fast - vi tycker inte att betyg är en bra metod för att särskilja elever. Vårt förslag om betyg i avgångsklasserna är ett förslag till en kompromiss för att nå en bred uppgörelse i riksdagen. Hellre bara betyg i avgångsklasserna (= färre årskurser) än i yngre åldrar (= fler årskurser).

Politiken när det gäller grundtrygghet är upp till kongressen att avgöra huruvida vi ska driva det i aktuell politik eller inte. Huruvida medborgarlön är en bra vision eller inte har inte diskuterats i partistyrelsen - det vi diskuterat är om vi ska följa rådslagets resultat eller inte. Vi valde att göra det, trots att många av oss har en del avvikande åsikter från propositionen.

När det gäller EU är sakfrågan även där upp till kongressen. Det Maria gjort är att deklarera en åsiktsavvikelse från partiprogrammet. Något jag uppmuntrar alla kandidater till förtroendeuppdrag att göra.

1 kommentar:

 1. Anonym11:23

  Å så kom he igen. Fölk som tyck att kompromissera e faslit bra men verkar skämmes för va Mp egentligen stå fö. He ha ju skätt så månge ganger nu så jag börjar unra om he bara e olycklige formuleringer...
  Riksdagspolitikernas e ju kompromisser men en önske att tyckte att Mp´s politik va bäst.
  Mgh
  Ps. Skulle det kännas bättre om jag gav ett skriftligt omdömme till bloggen än å ge en en siffre?

  SvaraRadera