18 februari 2008

86% bekymrad

86% av DN:s läsare håller med Björklund och Sabuni att "ställa hårdare krav" på SFI-studenter. Som Maria Ferm sa i sitt språkrörstal igår så är det en av den gröna rörelsens huvuduppgifter de kommande åren att avslöja den här sortens unkna retoriska flirtar med SD-väljare - oavsett vilket parti det är som raggar...

Det stora problemet med utspelet är att den andas en världsbild att invandrade svenskar inte skulle vilja lära sig svenska. Inget kan vara mer fel. Självklart vill människor som bosätter sig i ett nytt land lära sig det nya språket och inte använda SFI "som en form av försörjning år efter år". Skulle Jan Björklund och Nyamko Sabuni palla att fly från en krigssituation, lämna sin familj och sina vänner, komma till Afghanistan och lära sig språket på en kvart?

Det politiska innehållet i artikeln är dock inte helt ute och cyklar. Att satsa resurser på SFI-lärare formulera tydliga mål för undervisningen är självklart steg i rätt riktning.

2 kommentarer:

  1. Det är tyvärr så att SFI av vissa används som en försörjning år efter år, och det är inte så självklart för alla nyanlända att lära sig svenska så fort det går. Vi är många som ser det med egna ögon i våra dagliga verksamheter och det är något vi förundrats över långt innan ministrarnas utspel. Det finns en geunsvinkel i frågan med; jag tycker mig se betydligt färre kvinnor än män på Rosengård som talar god svenska.

    SvaraRadera
  2. Anonym23:07

    Vilse. Det finns såna som du nämner och därför är tidsbegränsning ingen dum idé.Alltså gör man något åt just det fenomenet men att gnälla över att kvaliteten är låg i undervisningen och lärarnaa inkompetenta är att verkligen lysa med sin okunskap,för så är det inte.Vi brinner för våra jobb och älskar det vi gör.

    SvaraRadera