6 januari 2008

nu gör vi politik av de bara brösten

Precis som Gustaf säger så har det fortfarande inte kommit fram några (bra) motargument till Bara Brost-natverket, som jag kommenterat här.

Det kanske är dags att gå från debatt till kommunpolitik. Härmed utmanar jag resten av fritidsnämnden i Malmo stad att ställa sig bakom nätverkets krav: att samma regler ska gälla för man och kvinnor på kommunala badhus/platser i Malmö! (De Gröna i Malmö stödjer redan nätverket)

(Eventuella snitsiga kommentarer om att Malmö inte skulle ha något badhus kan vi kanske ta i någon annan tråd...)

Ordinarie ledamöter i fritidsnämnden:
- Bengt Forsberg (s), ordf (ej svarat)
- Catharina Elgh-Linander (m), vice ordf (tycker att det ska vara samma regler, oavsett kön)
- Carlos Gonzàlez (v), 2:e vice ordf (ej svarat)
- Lena Adler (s) (ej svarat)
- Jorun Jakobsson Koca (s) (tycker att det ska vara samma regler, oavsett kön)
- Curt Mårtensson (s) (ej svarat)
- Andreas Bruzelius (m) (ej svarat)
- John Roslund (m) (tycker att badhusen ska få ha olika regler för olika kön)
- Agneta Theodosopoulos (fp) (ej svarat)

edit: Sundsvall visar vägen!

11 kommentarer:

 1. Du är förjävlabra Anders!

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja påstå att bara bröst är en fråga som är för liten. Jag tycker nämligen att frågan är större än "men han får ju". Frågan är snarare vad staten får och inte får lägga sig i och när det handlar om klädval är jag av den bestämda åsikten (som jag lärt av en raggare): "Sheriffen ska skita i om jag vill dansa naken på mitt biltak".

  Vad jag menar är att det blir konstiga frågeställningar eftersom vi från början valt att acceptera en sorts dogm: Man får lagstifta om klädsel. Det ger förstås effekten att kommuner, landsting, badhus och gemene man tycker sig ha en rätt att bestämma hur andra ska se ut.

  Sen är vilket kön man råkar ha oviktigt och jag tror inte ens att ovan nämnda raggare någonsin tänkt sig någon skillnad.

  Det här får förstås långtgående konsekvenser som jag är medveten om att alla inte håller med om. Förutom lagen om förargelseväckande beteende tycker jag också illa om lagen om politisk uniform.

  Well slutpoängen var iaf; lycka till men det vore fint om ni breddade frågan lite.

  SvaraRadera
 3. Råckänråll, Wallner!

  SvaraRadera
 4. Kristin Karlsson15:10

  Skit bra!

  Läs tips:
  http://www.kvp.se/nyheter/1.982467/danskt-parti-kvinnor-ska-fa-bada-topless

  SvaraRadera
 5. Kristin Karlsson18:01

  Måste bara berätta för dig om nyheten inte redan har nått dig. Ja fick precis höra att Sporthallsbadet i Sundsvall har tagit ställning för att ha jämställda regler!

  Och tack för ditt stöd!

  SvaraRadera
 6. Caroline23:10

  Jag känner press i den här debatten. Förväntas man som kvinna helt plötsligt vilja gå runt på ett badhus utan bikiniöverdel? Där finns kanske motargumentet för bara bröst nätverket...?

  SvaraRadera
 7. Från Jorun Jakobsson Koca (s):

  "Så här tycker jag: I ett jämställt samhälle borde kvinnokroppen inte ständigt betraktas som sexuell och något som ska skylas. Så ja, jag tycker att kvinnor ska ha samma rätt att gå klädda som män på kommunala badhus.

  (Och framförallt är detta ju en symbolfråga som egentligen handlar om mycket större saker, om hur långt man är beredd att gå för ett jämställt samhälle och om hur kvinnor i alla sammanhang betraktas som sexuella varelser. Kvinnobröst är ju inte mer ohygieniska än mäns så det finns ju ingen rimlig förklraing till varför det ska vara tvång för kvinns att ha på sig överdel)
  "

  SvaraRadera
 8. Från John Roslund (m):

  "Jag blir allt som oftast ledsen över vilka frågor som feministerna prioriterar i sina ambitioner i att bli helt jämlika. I höstas var det av yttersta vikt att man skulle se på malmötrafiken ur ett feminint perspektiv och nu är jämställdhetsfrågan huruvida kvinnor får visa sina bröst på simhallar eller ej. Fokus på de verkligen viktiga jämställdhetsfrågorna kommer tyvärr därför i skuggan och man får allt svårare att ta feministerna på allvar. Tänk om man t.ex. istället lagt fokus på varför kvinnodominerande yrken är lägre avlönade än mansdominerande.

  Nu till själva frågan om man skall tillåta kvinnor att vara barbröstade på badhallar eller ej. Att se nakna bröst brukar vara modebetonat och just nu ligger det inte i tiden att man är barbröstad på våra badstränder. Jag har personligen inga synpunkter på om man väljer att vara barbröstad på våra stränder eller ej, har själv som liten tillbringat ett stort antal somrar på naturistföreningen Svanrevet, där man visade lite mer än så. Kroppen är det naturligaste som finns och det finns ingen anledning att skämmas över densamma. Däremot menar jag att det är upp till var och en badanläggning att avgöra hur man ställer sig i sakfrågan. Otroligt nog finns det människor som faktiskt tycker att det väcker anstöt att man ser halvnakna kvinnor och eftersom det inte är någon större efterfrågan från kunderna att få bada barbröstat, finns det inte heller någon anledning att tillåta detsamma. Dessa kvinnor får acceptera en majoritets vilja, precis som vi andra gör med jämna mellanrum. Skulle det vara ett växande behov av att vilja vara barbröstad på badhus, hade jag personligen inte haft några synpunkter på att ha exempelvis en barbröstad tid i veckan, men som sagt i demokratins värld är det majoriteten som bestämmer och idag finns inte en sådan omfattning av detta önskemål att det finns anledning att införa det.

  Avslutningsvis hade jag önskat att dessa unga flickor hade höjt sina ambitioner och ribba något och satt fokus på de verkliga problemen i vårt samhälle. Vi behöver denna typ av människor som vågar sticka ut, men som sagt välj era frågor med större omsorg.
  "

  SvaraRadera
 9. Hej Anders!
  Väldigt bra insiativ!
  Hoppas du får chans att resonera med moderaten ovan. Han lär också ha på känn att det där med viktigare frågor sällan är ett bra sakargument. Det är ju inte direkt så att du är emot lika lön och för bara bröst:)
  Sen tycker jag faktiskt han toppar listan över roliga motargument:
  Just nu är det mode att sexualisera och disriminera kvinnor så det får ni tjejer faktiskt finna er i det.
  Tycker han lika dant om det blir mode med rasism?

  Ha det bäst,
  vi ses på RÅM!

  Ragnhild

  SvaraRadera
 10. Från Catharina Elgh-Linander (m):

  "Kvinnor bör få bada med bar överkropp om de vill varför jag inte
  tycker att det ska råda något "förbud" kring detta i något sammanhang.
  "

  SvaraRadera
 11. Heliokles15:55

  Jag tycker att det är rätt tråkigt om feminismen misskrediterar sig genom att påstå att könen är absolut lika. Nakenheten är olika hos män och kvinnor, det är helt enkelt så.
  # Män blir mer påtagligt nakna om de blir sexuellt upphetsade. Det syns inte lika tydligt hos kvinnor.
  # Kvinnor som är nakna måste tänka på sin kroppsställning. De blir mindre nakna om de håller benen ihop. Det är inte alls så för män.

  SvaraRadera