1 december 2007

det är bara bröst, JämO...

Foto: Tomas Melin. Jag är den som visar brösten. Maria gör det inte.

Kom på idag att jag nog inte bloggat om hösten stora aktivism: Bara Bröst-nätverket. Jag har i och för sig inte behövt, eftersom Maria Ferm (för övrigt månadens bloggare) skrivit så mycket klokt.

Men nu JämO tagit beslut om att simhallar får behandla kvinnor och män olika när det gäller klädsel. Det får alltså tillåtas att män får bada utan överdel, men man behöver inte låta kvinnor göra samma sak. Jag har blivit förvånad över alla hätska påhopp som det här nätverket och dess sympatisörer blir utsatta för. För mig blir det en klassisk jämställdhetsfråga: får man ha olika regler för kvinnor och män? Och visst, jag kan också tycka att kan det finnas situationer där det är berättigat, men då måste man ju kunna argumentera för det (jag har till exempel aldrig hört argument för könsuppdelade toaletter som har hållit).

Och det är mycket jag inte förstår i det här:
- Varför får en kvinna duscha helt naken på simhallar med andra kvinnor (presumtivt är väl till och med några av de flator, som ve och fasa skulle kunna bli upphetsade), men inte bada topless bland andra män?
- Varför får en kvinna sola topless i en park, men inte simma topless på en simhall?
- Har alla glömt bort att det var ganska vanligt med toplessbadande kvinnor på simhallar för bara 30 år sedan?
- Befinner man sig inte under vattenytan när man badar? Vem provocerar man då?
Och så vidare...

Och så när JämOs icke-beslut nu kommer så blir jag riktigt brydd:
- Hur kan en myndighet, som är instiftad för att ifrågasätta normer när det gäller särbehandling av människor på grund av kön, rättfärdiga särbehandling av kön på grund av att "det råder olika normer "?

Grön Ungdom har kommenterat. Såväl Maria Ferm, förstås.

Andra bloggar om Bara Bröst, jämställdhet.

5 kommentarer:

  1. På 60-talet i USA krävde svarta att få åka samma bussar som vita. Efter mycket problem (upplopp) fick de det. Sedan fick de även gå i samma skolor (upplopp) och ta jobb som bara vita fått tidigare osv.

    Det ÄR ojämställt om man har olika klädkrav för män och kvinnor och det ÄR fel att det är så. Vi lever ju för tusan bövlar på 2000-talet! Inte ska vi behöva berätta för folk hur de ska klä sig - det måste väl folk ändå få bestämma själva!!! Allt annat är förtryck.

    Precis som du säger så har JämO cementerat ojämställd norm. Om de på simhallen tvingat färgade ha hårnät eftersom "afrokrull kan fastna i reningsanläggningen, det är ohygieniskt och dessutom stör sig folk på stora frisyrer och då kan misshandel inträffa". Detta skulle gälla alla färgade - även om de knappt hade hår. Skulle JämO reagera då? Det var ju gällande uppfattning på 60-talet och normer ska ju tydligen respekteras och bevaras...´

    Skäms JämO!

    (Gäller iofs även när en konduktör höll på att få/fick kicken för 8-10 år sedan när han ansåg att om kvinnliga konduktörer fick ha kjol i värmen borde han få ha shorts. Icke! De var inte reglementerade men det var kjolen så då gick han i kjol tills han blev av med jobbet/tvingad i långbyxor.)

    SvaraRadera
  2. Bra bloggat!

    Mejla gärna: sakine.madon@expressen.se

    Tänkte kolla en sak med dig.

    SvaraRadera
  3. Jag vill ha ett badhus med lika klädvillkor och omklädningsrum för människor som vill byta om med andra samt mindre omklädningsrum för blyga.

    Om vårt samhälle skulle sluta dela in människor efter snopp och fitta skulle många problem lösas, det är jag säker på.

    På dagis duschade alla tillsammans, det var jättemysigt. Och som etta reagarade jag på att vi blev uppdelade. Jag förstod inte vitsen och jag förstår fortfarande inte.

    SvaraRadera
  4. Anonym16:24

    Har hört att det ofta är kvinnliga arbetare i de manliga omklädningsrummen, men i de kvinnliga är de inga manliga arbetande. Är det så?

    SvaraRadera
  5. Andreas Adersjö19:23

    Genusskillnader är oacceptabelt....

    Usch!

    anonym:

    Jag har hört att det förekommer både och. Sen är "hört" väldigt luddigt och om man nu verkligen vill veta hur det ligger till så får man väl se till och kontakta ett "hundratal" badhus och kolla med dem för att få fram statistik. Tills man gör det så blir det bara en massa gissningar...

    SvaraRadera