23 januari 2008

liberaler dödar barn

De senaste veckorna har "fria liberaler" och Timbro gått till attack på rättvis handel i allmänhet och Rättvisemärkt. Det verkar som om det sticker i ögonen när människor inte lever "the rational choice theory" och köper det billigaste alternativet. Men varför liberaler envisas med att kritisera folks egna livsstilsval har alltid förundrat mig.

Argumenten är ganska få i de rapporter och debattartiklar som kravlat upp till ytan och jag ska sätta mig ner någon dag med lite fler timmar på dygnet och klä av dom. I Rättvisemärkts forum diskuteras kritiken redan nu om ni är otåliga.

Om man vill kritisera rättvis handel ordentligt (och inte bara tassa på någon slags akademikernivå) så går det alltid att hitta någon ort i något land där det finns problem, något plantage som bryter mot reglerna eller kooperativ som inte uppfyller alla kriterier. Det finns inga vattentäta system. Men det jag kan försäkra er om att rättvis handel-systemet har räddat liv. Det har hållt familjer samman som annars skulle ha splittrats. Det har gjort att människor kunnat försörja sig själva istället för att vara beroende av bistånd. Det har utvecklat näringslivet på landsbygden. Det har gjort att färre barn dör.

Vilket av det här som är mest provocerande för nyliberalerna vet jag inte.

3 kommentarer:

 1. "Fria liberaler"? Captus är väl ändå en Göteborgsfilial till Timbro?

  Men bra skrivet av dig!

  SvaraRadera
 2. Mikael12:34

  "Men det jag kan försäkra er om att rättvis handel-systemet har räddat liv. Det har hållt familjer samman som annars skulle ha splittrats. Det har gjort att människor kunnat försörja sig själva istället för att vara beroende av bistånd. Det har utvecklat näringslivet på landsbygden. Det har gjort att färre barn dör."

  Lika bra argument som i rapporten då. Tycker själv att rapporten inte ger något direkt matnyttigt.

  Sedan har du liksom missat hela poängen. Det är inte att folk köper som är störande - det är att Rättvisemärkt vill framställa sig som världens räddare på alla dess möjliga sätt (inga döda barn osv.) men när det i själva verket inte gör någon skilland. Tom SÄMRE i vissa fall... Hyckleri kallas det och det är inget vidare roligt.

  SvaraRadera
 3. Anonym15:14

  Captus är helt fristående från Timbro och startades av gymnasister från Moderat skolungdom för några år sedan.

  Sedan har det utvecklats till en nyliberal tankesmedja som ofta går steget längre än Timbro men också arrangerar berömda spritfester i Almedalen.

  SvaraRadera