2 januari 2008

det blir inget tvångsäktenskap

Enligt DN är 2008 egentligen ett mellanår. En av de politiska nyckelhandelserna är dock huruvida S, Mp (och eventuellt V) kommer att inleda något formellt samarbete - och hur det i sådana fall ska se ut.

Den svenska politiska debatten handlar sedan några år uteslutande om former för politiken; vem som har makten, hur den används, om politikerna och deras tjansteman sköter sig (moraliskt) - och vilka som samarbetar. Långt ner på prioriteringen hamnar innehållet.. Hur skulle ett grönt samhalle se ut? Det har jag ganska klart for mig. Hur skulle ett socialdemokratiskt drömsamhalle se ut? Den senare diskussionen ar jag ärligt nyfiken på.

For några år sedan sa jag kategoriskt nej till ett S+Mp-samarbete, för mig innabar det att S, som det "mest systembevarande partiet" och vi det mest systemkritiska att den ekvationen inte gick ihop. Det har jag resonerat kring tidigare.

Det jag kan saga idag är att jag snarare ser till innehållet än formen och idag träffar jag gärna socialdemokrater, helst radikaler och feminister, for att diskutera hur vi kanske skulle kunna arbeta i riktning mot våra respektive drömsamhallen paralellt, om vi har gemensamma frågor vi är sugna på att prioritera och även i vilka frågor vi aldrig kommer kunna motas.

För mig är några uppenbara krockar mellan grön politik och svensk socialdemokrati 2008 synen på asylpolitik, demokrati, tillväxt som valfardsmått, arbetslinjen och synen pa foretagande.

For mig egen del skulle jag aldrig acceptera en rödgron regering som forsämrar asylratten. Det är mitt personliga ultimatum inför 2008 års politiska nyckelhändelse. För mig blir det inget tvångsäktensap.

2 kommentarer:

  1. Stå på dig med asylrätten. Viktig fråga för mig också.

    SvaraRadera
  2. Vad det gäller försvarspolitiken så har vi ju dock gladeligen anpassat oss..

    SvaraRadera