14 januari 2008

billigt rosa arrangemang

I DN säger en doktorand vid Centrum för turism att besökarna på sommarens EuroPride är "drömturister" för Stockholm, bland annat för att det är ett "billigt" arrangemang för staden. Well, "rosa pengar" i all ära, men det rosa idella engagemanget smäller högre - Stockholm Pride och årets EuroPride genomförs av helt en ideell förening.

Stockholm Stad gav över huvud taget inte bidrag till föreningen förrän för ett par år sedan. Pengarna går genom Stockholm Visitors Board och syftar alltså till marknadsföring snarare än genomförande. Bland annat har bidraget bundits upp till genomförandet av en undersökning som visade att Pridebesökarna spenderar 21 miljoner kronor under festivalen. Pengar som i bara momsintäkter genererar ca 5 miljoner i skatteintäkter.

2007 fick föreningen 200 000 kr i bidrag. Det är kaffepengar med tanke på vad föreningen betalar till Stockholm Stad när det gäller till exempel hyra av festivalområden. Därför ansökte föreningen om kompletteringar, som majoriteten avslog (De Gröna, Vänstern och S reserverade sig).

Om nu EuroPride är ett så "billigt" arrangemang skulle det kanske vara läge för Stockholm Stad att gå in och stötta det ideella engagemanget som ett hundratal rosa aktivister sliter med för att festivalen ska bli av.

1 kommentar:

  1. Den sittande majoriteten vill kanske bara "sponsra" "evenemang som riktar sig till alla Stockholmsbor"? Höh.

    SvaraRadera