inget nytt under H&M-solen
Ungefär varannan månad kommer ett nytt reportage om samma sak: Svenskt företag har sin produktion i länder i Syd. Plantagen i Syd kränker de mänskliga rättigheterna och använder barnarbete. Svenskt företag menar att eftersom de inte kontrollerar sina partners underleverantörer så kan det här hända.
Men då är ju frågan man får ställa sig - hur kommer det sig att svenskt företag inte börjar samarbeta med de internationella organisationer som är experter på att ställa social krav i produktionsleden. Det kallas rättvis handel och har fungerat i decennier för de företag som vill ha en oberoende kontroll av att det går bra till hos deras producenter.
Det handlar om prioriteringar. Ring H&M och fråga hur många människor de har anställda som arbetar med miljöfrågor och frågor som rättvis handel. Fråga hur mycket resurser de lägger på det, jämför med förra årets vinst.
Andra bloggar om rättvis handel, H&M.
Helt rätt !
SvaraRaderaGå med i Facebook-gruppen "Bojkotta H&M" om ni vill att nåt ska hända.
Det är klart att en bojkott riskerar att förvärra situationen för barnen, men samtidigt får det inte användas som argument för att slippa göra nåt alls. Så som det brukar bli när en sån diskussion ploppar upp. Bojkotten ska istället användas för att pressa H&M att göra mer för arbetarna i Uzbekistan eller var de nu väljer att köpa sin bomull.
Vi lever i en marknadsekonomi och det enda som gör att någon förändrar något frivilligt är tyvärr pengar.
Bra att det uppmärksammas men synd bara att det återigen är H&M som står i skottgluggen när de faktiskt är ett av få företag som jobbar aktivt med de här frågorna. Värre är det med Fjällräven, Lindex med flera...
SvaraRadera