26 november 2007

hur de tänker

Ofta blir Sverigedemokrater avfärdade med "de är främlingsfientliga" och därmed ska vi inte lyssna på vad de säger. Jag uppskattar att radiokanalen Din Gata bjöd in SD:aren Emma Westergren till ett två timmar långt program förra veckan.

Emma var ganska utsatt med tre programledare som ifrågasatte varje uttalande, och större delen av hennes argumentation var också klassisk SD-retorik, en hybrid mellan gammalkonservatism, främlingsfientliga resonemang som välfärdschauvinism och skrattretande tankevurpor. Ganska lätt att peta hål på.

Men vid ett tillfälle blir det riktigt intressant. I andra halvan av programmet diskuteras "svensk kultur" och programledarna ifrågasätter om det verkligen går att definiera svensk kultur. Emma kontrar till sist med "om det inte finns svensk kultur, finns det då inte heller en iransk kultur?" och helt plötsligt blir debatten intressant. Programledarna backar för första gången. Själv älskar jag ju post-modernistiska perspektiv och vill verkligen dissekera och ifrågasätta kulturbegreppet, men självklart inte bara den svenska.

Well, Din gata hanterade i alla fall SD-timmarna bättre än Sahlin, Federley och de andra politikerna som gett sig in i debatter med SD. Lyssna på programmet här.

För övrigt har jag aldrig förstått Sverigedemokraternas retorik om att andra länder borde ta emot invandring istället för Sverige - har de verkligen kollat den linjen med sina systerpartier i Danmark, Frankrike, Tyskland och så vidare?

Andra bloggar om Sverigedemokraterna, Din Gata.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar