12 november 2007

10 procent

Nu har det forskats på turismens klimatpåverkan och SvD berättar idag att 10 procent av svenskarnas koldioxidutsläpp kan härledas till turism: framför allt (flyg)-resorna till turistmålet. "Övriga sektorer i samhället arbetar med att minska sina utsläpp, men den svenska turistindustrin söker nya resmål längre och längre bort", säger Stefan Gössling från Lunds universitet.

En rimlig följd av att en näring inte tar något ansvar för gemensamma frågor, som klimatet, är att man använder ekonomiska styrmedel. Vi får väl se hur länge det dröjer innan de nyblåa inte längre kan hålla flygskatten som De Gröna lyckades baxa igenom för några år sedan gömd och glömd. Och hur mycket cred de kommer försöka ta för ett förslag de förkastade i valrörelsen.

Andra bloggar om klimat, turism.

1 kommentar:

  1. Jag vill se andra drivmedel nu! Jag vill att allt giftigt och dåligt förbjuds imorgon med långa straff och grava böter. Om besprutad mat blev förbjuden skulle folk äta ekologiskt osv.

    Jag försöker nu slå ett slag för ekokläder. Nu när dom går att hitta till och med på polarn och pyret. Och jag funderar på alla gifter som finns i min lägenhet i möbler och allt annat.

    Om alla skulle tänka som jag skulle snart miljöpåverkan vara borta. Men jag skäms för mitt flygande snart är upp i 13 resor (under min livstid). Och inför varje vara jag köper tänker jag på var, hur (den är framställd) och om jag verkligen behöver den. Hur gör du?

    SvaraRadera