16 oktober 2007

paljetter, omskärelse och "tjej"-idrott

Hemkommen från Fritidsförvaltningens konsulentkonferens, för anställda inom föreningslivet i Malmö. Temat var Lika möjligheter för alla och flera av föreläsarna var alltså där för att prata om mångfald, mänskliga rättigheter och antidiskriminering. Överlag var det två bra dagar och förhoppningsvis sattes det igång tankar på hur föreningarna kan jobba vidare med frågorna. Men en del grodor blev också bjudna på...

En av föreläsarna berättade till exempel om ett fall av diskriminering med en heterosexuell man som inte blivit insläppt på en gayklubb. På publikfrågan om hur vakterna kunde veta att han inte var gay svarar föreläsaren: "Jag vet faktiskt inte...han kanske inte hade paljetter på sig."

En annan viktig sak som mångfaldsföreläsare måste vara extremt bra på är att ta publikfrågor och -kommentarer. Det är inte OK att låta kommentarer som "att träna damfotboll är som att träna ett juniorlag" eller "men invandrarna, de håller ju på med omskärelse och sånt" utan att ens försöka problematisera.

Andra bloggar om fritid, anti-diskriminering.

4 kommentarer:

 1. Hur skulle du problematisera jämförelsen mellan dam- och juniorfotboll? Jag är medveten om att den kan verka provocerande, men i båda fallen rör det sig ju om idrottsformer där man av tävlingsmässiga skäl på olika sätt har begränsat vilka som får delta.

  SvaraRadera
 2. Mattias Pettersson14:33

  Vad tycker du om att man i folkmun särskiljer på damfotboll och herrfotboll genom att det ena kallas fotboll och det andra damfotboll? Det går väl inte riktigt ihop med Mp:s tankar om alla människors lika värde och att man vill "sudda ut" gränserna mellan könen.

  SvaraRadera
 3. Nisse: Ett juniorlag är ju per definition ett sämre lag, och att träna det laget är ju att träna "upp" spelare till proffs. Att då som tränare säga att det är likadant att träna kvinnor tycker jag var osmakligt.

  Mattias: Rimligen borde båda sporterna kallas fotboll. Vad jag vet är det samma regler. Bollen är rund.

  SvaraRadera
 4. Anrell22:57

  Aldrig lyckas de könstympade männen i fotbollens underkropps värld.. Finns det någon omskuren raritet överhuvudtaget? Sämre än muslimer i fotboll finns inte!

  SvaraRadera