20 augusti 2007

det gröna ansvaret inför 2010

Inför förra valet blev jag uppmärksammad på specialregeln som ger ett parti med 12% i en enskild valkrets en garanterad plats i riksdagen. Politikerbloggen och RealTid.se skriver nu om regeln med anledning av att Sverigedemokraterna hade 11,5 i en regional opinionsmätning i Skåne (även om opinionsmätningar alltid är - opinionsmätningar).

Det här ger oss skåningar ett särskilt ansvar att diskutera de frågor som Sverigedemokrater livnär sig på - och motbevisa den snedvridna världsbilden som SD stödjer sina argument på - att invandring skulle vara en påfrestning och kostnad, att kulturer inte kan blandas och att "vi svenskar" skulle vara något annat än "de där andra". Grön Ungdom Skåne drar sitt strå till stacken genom att dra igång en kampanj för mångkultur senare i år.

Miljöpartiet de Gröna är ett parti som i de allra flesta frågor är Sverigedemokraternas ideologiska motpol. Det ger oss ett särskilt uppdrag att göra skillnaderna i frågor om mångfald, det mångkulturella samhället, feminism, sekularisering, asylrätt, integration, antidiskriminering, sexual- och familjepolitik tydliga.

Sakine: "Egentligen är det viktigaste inte om de kommer in eller ej, det viktigaste är att bekämpa deras unkna åsikter."

Andra bloggar om valet 2010, främlingsfientlighet.

5 kommentarer:

 1. Visst är det viktigt att föra en rationell och tydligt debatt mot Sd.

  Men i grunden handlar det om andra mekanismer än de rent förnuftmässiga.

  Trygghet, känsla av sammanhang, meningsskapande strukturer är några viktiga förutsättningar för att motverka främlingsfientlighet.

  Skriver lite om detta på min blogg.

  SvaraRadera
 2. Nilla D-son10:25

  "Grön Ungdom Skåne drar sitt strå till stacken genom att dra igång en kampanj för mångkultur senare i år"

  Men när jag från tid till annan blir kallad för hora och annat av barn till människor som flytt i panik från sina hemländer, på vilket sätt ska era foldrar och flygblad få mig att ändra uppfattning?

  "En snedvriden värdsbild" skriver du. Vaddå, jag vet, VET hur jag blir sedd på och vad jag och mina tjejkompisar blir kallad av dessa "tuffingar". Det är inte min snedvridna värdsbild det handlar om, det handlar om mina erfarenheter.

  SvaraRadera
 3. Hej Nilla!

  Men tror att de här personerna kallar dig och dina kompisar för "hora" för att de är barn till flyktingar eller för att är osnutna grabbar i ett patriarkalt samhälle? Är det inga svennar som beter sig som "tuffingar"?

  SvaraRadera
 4. Anders, med all respekt och som skåning till skåning. Kanske handlar det starka stödet för sverigedemokraterna här nere om annat än "främlingsfientlighet", så jag tror att "kampanjer för mångkultur" är helt verkningslösa. Läs gärna mitt inlägg om sverigedemokraternas siffreor i Skåne här: http://blogg.aftonbladet.se/17292/perma/516083/

  SvaraRadera
 5. Det är klart att Sverigedemokraternas stöd bygger på andra faktorer än främlingsfientlighet. Jag skriver inte heller att väljarna är främlingsfientliga, men SD:s politik är det.

  SvaraRadera