10 juli 2007

centerpartiet har miljöpanik

Jag har en viss föraning att jag kommer att hitta saker jag inte gillar i de allra flesta Almedalen-tal. Därför tar jag mig friheten att se om jag kan dissa talen, ett efter ett.

almedalen-diss 1: Centerpartiet. Läs stolparna till talet här.

Andreas Carlgren säger "originalet är alltid bättre än kopian" i ett försök att påstå att för att man är först med någonting (varför man då kopierar vårt namn är svårt att koppla). Och logiken haltar även i övrigt - enligt SNF:s obereonde mätningar har De Gröna gått förbi C för längesedan när det gäller miljöpolitik. Sak samma vem som var först, det intressanta är väl vem som är bäst?

Resten av talet innehåller en hel del floskler utan konkret innehåll istället för konkreta åtgärder och siffror (att kritisera). Förutom den här 40 miljoner-"satsningen" som Ellinor snyggt avhyvlar i sin blogg: "det låter ju ändå som hyfsat mycket när man har väldigt mycket månad kvar i slutet av pengarna...men vi kan ju jämföra lite olika summor för att få perspektiv. Regeringens jobbavdrag kostar 40 m i l j a r d e r. Den klimatsatsning mp föreslår i sitt budgetförslag ligger på minst 19 miljarder (plus satsningar på andra miljöområden)". Dessutom poängterar hon att pengar tas från satsningar för att öka den biologiska mångfalden. Ridå.
(Även Johan och Peter Wolodarski dissar)

Carlgren säger vidare att vi inte ska gräla om klimatfrågorna, men passar ändå på att slentrian-känga oss i Mp: "ni som vill lämna EU, hur ska ni då rädda miljön?" (så sjukt trött på den debatten). I Bryssel förra veckan berättade svenska representationen i Bryssel att de stora framgångarna de senaste åren i EU var att man kommit överens om att sänka koldioxidutsläppen med en viss procentnivå, men tyvärr har man inte kommit överens om vilka länder som har ansvaret - alltså var minskningen ska ske. Det är inte radikal miljöpolitik. Det är tomma ord.

Det läggs en hel del bra förslag på miljöpolitik i EU-parlementet. Tyvärr röstar sällan liberala gruppen (Centern, Folkpartiet och deras europeiska kollegor) för de förslagen. Den konservativa gruppen (Moderaterna, Kristdemokraterna och deras kompisar) röstar aldrig för dem. Jag är skeptisk till att europeiska moderater och sossar har engagemanget som krävs för en radikal EU-politik. Om man vill ha en konstruktv EU-politik på miljöområdet är det Miljöpartiet man ska rösta på. Vi är inte alls negativa till ett europeiskt samarbete kring miljöfrågorna, tvärtom - om några frågor ska ligga på EU-nivå är det dem. Men allt ansvar kan inte läggas där. Ett land måste tänka själv också och våga gå snabbare än tyska kristdemokrater och italienska moderater.

Men toppen, Carlgren: Att du signalerar en fortsatt utfasning av bensinen med skatteverktyget.

Andra bloggar om Centerpartiet, östersjön.

1 kommentar:

  1. Äsch, Centern kan väl ta det namnet om de vill det. (De är i alla fall mer trovärdiga än Fredrik "miljön är ingen prioriterad fråga" Reinfeldts parti.)

    Bästa miljöpartiet heter ändå De gröna! (När blir det ett namnbyte tro...)

    SvaraRadera