13 juni 2007

Stockholm Pride är mer än era fördomar, "Bögjävlar"

Stefan Ingvarsson och resten av gänget bakom boken Bögjävlar har säkert skrivit en intressant bok. Att resonera kring olika strategier för HBT-samhället är alltid relevant och jag ser fram emot att läsa deras texter. Men i sin marknadsföring av boken har de använt festivalen Stockholm Pride som ett slagträ, som något att positionera sig mot.

Stefan sa till exempel nyss i Nyhetsmorgon att Stockholm Pride är en urvattnad festival, "en grusgrop med b-kändisar och schlager". Och man borde istället satsa på festivaler som HBT-GBG, som är "ett samarbete mellan kulturinstitutioner, med utställningar och teater".

För mig som varit engagerad i Stockholm Pride sedan 2004 med just kulturdelen av festivalen blir sådana här uttalanden provocerande.

- Till årets festival kommer artister som Blacknuss, Q-Boy, Marit Bergman, Laakso och en mängd andra artister inom allt från schlager, pop, opera, electroclash och klezmer. Bilden av att Pride bara har schlagerartister är en myt.

- Sedan flera år samarbetar Stockholm Pride med flera av Stockholms stora kulturinstitutioner som de stora muséerna, Södra Teatern, Kulturhuset med bland annat queervisningar av föreställningar, vernissage och andra utställningar.

- Sedan flera år arrangerar Stockholm Pride kultur- och seminariecentret Pride House, som bygger på just seminarier, teater, utställningar och alternativkultur. Pride House har hundratals programpunkter spridda över fem fullspäckade dagar.

Allt det här vet ju Stefan Ingvarsson & co och jag förstår inte var drivkraften att spela på folks fördomar om Pridefestivalen och negligera det hårda arbete som kulturengagerade människor inom föreningen Stockholm Pride står för.

Andra bloggar om Stockholm Pride, Bögjävlar.

7 kommentarer:

 1. SaneReader09:58

  Det man gillar med Pride är ju just att man SLIPPER "de stora kulturinstitutionerna". (Visst är det, lite, skoj när moderna kör en HBT-vandring, men gör dom det bara en vecka per år, så kan det fan lika gärna vara.)

  Det man gillar med Pride är att man får gotta sig i queerkultur; kultur av, med och för queers. Ännu mer alternativt, tack.

  SvaraRadera
 2. Henrik08:46

  SaneReader, är inte målet att bögar, flator, bin och transpersoner ska vara inkluderade året runt i hela samhället och inte bara under en vecka i Tanto?

  SvaraRadera
 3. Queerkultur? Queers? Förklara dig tack. Det är urvattnat och tråkigt. jag är så ledsen på hur queer bara blev ett nytt sätt att bygga upp murar, splittra oss och hacka ner på oss själva. Queer blev i Sverige exakt eller ännu värre normativt än Gay. Queer förstods aldrig i Sverige därför att AIDS inte blev så politiserat här. Om det finns frustration och desperation syns det inte särskilt mycket. Slabbiga "queerklubbar" där vita akademiker klär ut sig och dunkar varandra i ryggen, är det subversivt? det som irriterar mig är bland annat att svennequeera tycker de är så jävla öppna och inklusiva! kan nån generera något mer ögonbrynshöjande än det otroligt trötta vanliga genusblablakonsenusskiten. Queer subkultur i Sverige blev bara ett sätt att reproducera självgod, moralistiskt Svenskhet.
  Kyss mig!

  SvaraRadera
 4. Ur utbudet på Sthlm Pride kan man plocka ihop sin egen vecka, då väljer en själv vilka av delarna en vill delta på. Jag är övertygad om att det går att ihop en rätt queer festivalvecka.

  Men Sthlm Pride är en HBT-festival (styrdokument, stadgar etc) där queers förhoppningsvis känner sig hemma - och inte en uttalad queerfestival.

  SvaraRadera
 5. Marit Bergman? Verkligen? Så nyskapande!
  Ärligt talat, du kan inte påstå att pride är något annat än HBT-mainstream till 99% och alternativt till HBT-mainstream till 1%. Och då ingår alltså Marit i det alternativa. Ni tar in några "annorlunda" akter varje år för att kunna säga att NU har ni minsann lyssnat på kritiken, men visar bara att ni inte förstått vad kritiken går ut på.
  Skriver om Pride och Bögjävlar i min blogg idag (klicka på mitt namn)

  SvaraRadera
 6. Delar av Pride är "HBT-mainstream" - absolut. Annars skulle vi aldrig få festivalen att gå runt ekonomiskt.

  Men i och med att alla musikstilar är representerade och att vi har tre scener med olika nischer tycker jag att vi gör det möjligt för de allra flesta att boka in en Pridevecka helt i sin egen smak.

  För att "förstå" kritiken har vi communitymöten där alla inom HBT/queer-rörelsen är välkomna att bidra med sina åsikter. Men mångfald handlar aldrig om att förbjuda någonting - inte ens schlager.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att Pride är fantastiskt! Absolut inte svårt att hitta saker att gå på, däremot svårt att finna tid till allt jag hade velat gå på. Däremot hade jag önskat en bättre ekonomisk fördelning mellan Park och House, det vill säga mer pengar till House som är supersupersuperbra!

  Och toppen att Laakso spelar i år btw. Synd att jag missar det också.

  SvaraRadera