14 juni 2007

därför är medborgarprov rasistiskt

Danmark genomför nu sina obligatoriska prov för att bli dansk medborgare. "Nästan alla" klarade sig, genom att klara minst 28 av 41 frågor om styrelseskick och aktuella händelser. Att prova människors kultur innan de "får" bli medborgare är ett rasistiskt resonemang som går ut på att människor "är" på ett visst sätt för att de kommer från andra länder.

Annars skulle väl alla som är födda i Danmark segla igenom medborgartestet - när man testade proven på befintliga danskar var det en femtedel av ungdomarn som inte klarade sig.

Men Danmark vill kanske gå ett steg längre och i konsekvensens namn testa alla som befinner sig i landet, oavsett var de är födda - och kasta ut alla som inte klarar sig? Få se, var har vi hört det här förut, att "godkänna" vilka människor som är ok och inte...

Andra bloggar om Danmark, medborgarprov.

2 kommentarer:

  1. Anna14:57

    Ja, det är inte bara rasistiskt. Det utesluter ju även analfabeter, dyslektiker, förståndshandikappade, psykiskt sjuka m fl. Dvs egentligen samma grupper som nazisterna identifierade som "oönskade". Återstår bara homosexuella, men det kommer Pia säkert snart på en lösning på.

    SvaraRadera
  2. Foucault vrider sig i sin grav... Bio-Power! State Racism!

    SvaraRadera