24 juni 2007

den borgerliga nämden för hemslöjdsfrågor

Då och då kommer inlägg och krönikor som irriterar sig över skattetrycket i Sverige i kombination med "onödiga" utgifter. Ofta exemplifieras slöseriet med nämnden för hemslöjdsfrågor och andra nämnder med minst sagt avgränsade ansvarsområden. Det tycker jag är bra. Jag tillhör de som tycker att statens uppgifter ska renodlas och att begreppet "nationalintresse" är förlegat. Om någon region/landsting/kommun känner att de vill bevara sin hemslöjd - fine, men någon annan region kanske vill satsa de pengarna på något annat.

Problemet med bloggarna är att de ofta påstår att det här är ett symptom på en stark socialdemokrati. MUF Stockholm driver med nämnden på sin valsida och överlag så är det folkpartister och liberaler som klagar (Dyslesbisk, Johan Lindahl och Timbro-kompisen Captus. Det de glömmer att nämna är att det var den borgerliga Fälldin-regeringen som 1981 instiftade nämden för hemslöjdsfrågor som vi idag pröjsar 22 miljoner (2006) eller 2,50 per skalle och år för att bevara hemslöjden.

Andra bloggar om nämnden för hemslöjdsfrågor, Alliansen.

7 kommentarer:

 1. Precis. Och att antalet mynidgheter är en tredjedel idag, mot början av 90-talet, är det inte många som pratar om (även om det naturligtvis är kostnaderna som är det intressanta egentligen, och inte antalet)

  SvaraRadera
 2. Bra påpekande ^^

  Jag vill förtydliga att jag tycker att allt slöseri med våra gemensamma pengar är lika illa, vilka regeringar som än initerar det.

  Dessutom är det faktiskt symptom på en stark socialdemokrati, en socialdemokrati som är så stark att den utövas av partier över hela linjen.

  Att vi betalar blott 2,50 var för just nämnden för hemslöjdsfrågor kan låta försumbart, men till det ska läggas 2,50 för ditten och 5,75 för datten tills vi landar i att vi måste betala 60 % av våra inkomster till staten. Det kan bara inte vara effektivt.

  SvaraRadera
 3. Jag nämnde inte de 2,50 som en förminskande summa, utan som en avskräckande...

  SvaraRadera
 4. Skönt att höra :)

  SvaraRadera
 5. Anonym14:09

  Ojdå tänkte inte jag skulle diskutera just hemslöjdsfrågor här, men kör till.

  Jag blir så trött...

  Hemslöjd är en del av ett lands historia och kulturarv. Att stärka och bevara hemslöjden är ge sitt stöd åt framförallt en folklig kvinnokultur.

  Hemslöjden är redan en regional angelägenhet, men det har ett riksintresse att ge den ett stöd.

  Att vifta bort hemslöjd som något som länen kan satsa på om de har lust känns faktiskt både okunnigt och kränkande.

  Ordförande i nämnden är gamla kvinnokämpen Louise Waldén. Jag ska förska lägga ut en intervju jag gjorde med henne för ett par år sedan på min blogg.

  Annaa M

  www.annaamattsson.blogg.se

  SvaraRadera
 6. Hej Anna! Intressant att läsa din text om hemslöjd, jag är övertygad om att det är ett viktigt ämne för många. Därför tycker jag till exempel att staten ska satsa mycket pengar på folkbildning och kultur.

  Men hur de här satsningarna ska utformas tycker jag ska vara upp till medborgarna genom att flytta ner resurserna till kommuner och landsting - inte genom att lägga pengarna på ett kansli i centrala Stockholm.

  SvaraRadera
 7. Det närmaste man kan komma "hur de här satsningarna ska utformas tycker jag ska vara upp till medborgarna" är väl att sänka skatterna och låta medborgarna välja sina egna satsningar?

  SvaraRadera