7 maj 2007

kongressen närmar sig...

Om inte ens två veckor håller Miljöpartiet de Gröna kongress i Norrköping. Johan mailade och efterlyste inför-kongress-bloggning, och det kommer efter kvällens Mp Malmö-möte då vi ska ta ställning till propositionerna och ett gäng motioner, som till exempel den om namnbyte.

Den "fd miljöpartisten, numera journalisten(?)", den äldre - Birger Schlaug - har redan gett sig in i leken och kritiserar partistyrelsens klimatproposition. Eftersom Birger kör "anpassning till S"-tricket så påverkar nog hans lobby-inlägg rätt många ombuds röster. Antagligen även min.

Andra bloggar om Miljöpartiet de Gröna, kongress.

8 kommentarer:

 1. Namnbyte är en ganska intressant fråga. Men man kan ju lösa problemet på ett mycket enkelt sätt: Betona De gröna (ungefär som moderaterna betonar "moderaterna" och inte "samlingspartiet") och säg/skriv aldrig själva "miljöpartiet". Då fixar partiet namnbytet utan att det kostar en enda krona - och man klarar det på tiden fram till valet. Ska själv börja leva som jag lär, så gott det nu går...

  SvaraRadera
 2. Jag tycker inte att enkel majoritet i ministerrådet är en bra idé. Jag tycker enkel majoritet i EU-parlamentet är mycket mer demokratiskt.

  SvaraRadera
 3. Birger, jag håller med. I Malmö har vi haft en liknande strategi och försöker använda "De Gröna i Malmö" så ofta vi kan.

  SvaraRadera
 4. Rasmus! Håller med dig, det skall absolut inte vara enkel majoritet, men varför inte kvalificerad majoritet? Att enstaka land skall kunna stoppa beslut om lägsta nivå på en miljöskatt känns åt h-e.

  Det är lika korkat som att man inom EU lägger tak för hur långt ett medlemsland får gå när det gäller nationella miljökrav. Oavsett om man gillar unionen eller inte, så borde den väl användas så konstruktivt som möjligt...
  Och majoritetsbeslut för koldioxidskatt har mp dessutom lovat SNF att driva, enligt en kommentar på min blogg. Jag tror att kommentaren har rätt.

  SvaraRadera
 5. Birger, jag menade inte att enkel majoritet är fel. Jag menade att det är bättre att EU-parlamentet, som faktiskt är valda av folket, avgör sådant än ministerrådet (som inte är direktvalda, utan utsedda av respektive länders regeringar. Det underlättar ansvarsutkrävandet och är bättre ur alla möjliga aspekter.

  SvaraRadera
 6. Så här sa partierna före valet: http://grondebatt.blogspot.com/

  SvaraRadera
 7. Rasmus! Håller helt med dig om att det bör vara parlamentet som tar beslutet - och då skall förstås gälla enkel majoritet. Men dit är det många år. Med ett pennstreck kan man däremot ändra så att veto från ett land inte kan stoppa en lägsta koldioxidskatt redan nästa år.

  SvaraRadera
 8. Jag älskar att två av mina favoritideologer diskuterar grön politik i mina kommentarer. Fortsätt med det!

  SvaraRadera