21 maj 2007

grå eller grön?

"Att kräva av miljöpartiet att bestämma sig för om vi är höger eller vänster är ungefär som att kräva att sossarna bestämmer sig för om de är hund- eller kattmänniskor, eller fråga moderaterna om de är syntare eller hårdrockare." (Mp Stockholms Johannes Danielsson reder ut begreppen)

Andra bloggar om De Gröna, ideologi.

16 kommentarer:

 1. Visst är han bra :)

  SvaraRadera
 2. Anonym12:30

  Jag tycker att ni/mp/JD missförstår begreppet "vänster" och hur det används idag. Det är en allvarlig strategisk miss från mp:s sida. Socialism är inte det samma som vänster, istället behöver mp en tydligare icke-socialistisk icke-liberal profil - men som "nyvänsterparti". Och det allt mer marginaliserade vänsterpartiet behöver bli utmanat av de gröna. Att upprepa mantrat "varken höger eller vänster" fungerade i en 70/80-talskontext, men hjälper idag till att distansiera de gröna från gröna väljare.

  SvaraRadera
 3. Jag håller faktiskt med "anonym", men det visste du nog redan, Anders.

  SvaraRadera
 4. Till och med jag kan hålla med om delar av Anonyms resonemang, men jag tror att det är en parallell process i den gröna och i vänsterrörelsen som måste till för att det ska bli fruktbart.

  Den gröna borde närma sig "vänsterrörelsen" (utan att närma sig socialismen) och "vänstern" borde överge socialismen.

  SvaraRadera
 5. Absolut! Hade inte kunnat säga det bättre själv. ;-)

  SvaraRadera
 6. Anonym17:57

  Ett första steg på vägen för mp borde väl isåfall vara att "göra upp" med missvisande slogans som "varken höger eller vänster"?

  SvaraRadera
 7. Framför allt skulle samhället behöva en entydig definition av vad vänster-/högerparametern betecknar, och ett accepterande av att en parameter inte är tillräckligt för att återge en politisk profil. När det väl finns en sådan definition så är det däremot ganska meningslöst att inte låta sig placeras på en vänster-/högerskala.

  SvaraRadera
 8. Anonym20:21

  Argumentet "entydig definition av x" är ett argument som försvarat och försvårat mp:s ideologiska profil genom tiderna. Visst finns det få poänger med skalor, å andra sidan behöver ett parti sin pol och motpol (det går inte att förneka den strategiska poängen i vårt samhälles dualism) för att inte riskera bli ett marginaliserat parti med ideologiska klyschor som bara den innersta kretsen begriper. Problemet, som jag ser det, är att dagens vänster inte är en del av en skala på det utomordentligt meningslösa sätt som du varnar för, eller en ideologi i egentligen mening - utan som en "känsla" en politiskt "identitet" som betyder att man är radikal och för utvecklingen framåt. Analys: 1) Vänstern; aktivisterna och den sociala progressiva rörelsen, saknar sitt parti - De gröna. 2) Vänstern har aldrig varit Vänsterpartiet. 3) Miljöpartiet är ideologiskt förvirrat och gillar interna floskler.

  SvaraRadera
 9. Jag känner mig alldeles för ideologiskt förälskad i grön ideologi för att kunna tänka mig att släppa att vi varken är "höger eller vänster".

  SvaraRadera
 10. Mitt argument? Konstigt, det var något jag funderat ut själv och jag är inte ens medlem i mp. Jag tycker nog i så fall att de gröna snarare bör hitta något annat som förenar dem med vänsterrörelsen än att börja kalla sig "vänster". Kanske byta namn till "Babylon måste falla"-partiet de Gröna?

  SvaraRadera
 11. Månatliga samarbetsmöten med vänsterpartiet är ändå en liten ledtråd om vilken sida av den gamla skalan som ligger närmast tillhands...

  SvaraRadera
 12. Har redan kommenterat det där, F. Och vadå, tycker du att det vore rimligt att ett oppositionsparti skulle ha möten med Folkpartiet för att diskutera strategier?

  SvaraRadera
 13. Läste din kommentar och visst, det är kanske inte rimligt att mp pratar med fp nu och jag ställer upp på dina ambitioner i partistyrelsen. Jag menar bara att efter alla år som stödparti i ett samarbete s + v + mp får ni nog räkna med att ses som ett parti "till vänster" - om inte annat så för att de partier ni samarbetat och samarbetar med, själva definierar sig som "vänster".

  SvaraRadera
 14. Anonym20:17

  "Varken höger eller vänster" är inte grön ideologi, det är grön ideologisk förvirring. Grön ideologi är varken socialistisk eller liberal.

  SvaraRadera
 15. Fredrik: Vi samarbetar med samtliga riksdagspartier, men på olika nivåer. Det beror på hur vi får igenom grön politik mest effektivt. I till exempel Borås och Skåne har det varit mest effektivt att samarbeta med de borgerliga. På riks är det mest effektivt med vänsterpartierna. Det ändrar inte vår ideologi.

  SvaraRadera
 16. Anonym21:41

  Jag personligen förstår inte mig på ert gröna skit ni pratar om. Ni och alla andra som drömmer om att samhället, jorden kan räddas genom ert patetiska ideologi, "de gröna".

  Era chanser att inflyta världspolitk är 0,5% möjligt.

  Vänstern borde överge socialismen? Vill inte änns kommentera detdär.

  NGOs? Fair trade? I vilken värld lever ni!? Kapitalism kan inte humaniseras!

  SvaraRadera